Helyi közélet

2013.04.22. 18:05

Mondd meg nékem, sárga csekkem!

Miskolc - A rezsiforintjainkat kerestük. Melyik szolgáltató hogyan csökkentett?

Miskolc - A rezsiforintjainkat kerestük. Melyik szolgáltató hogyan csökkentett?Több olvasónktól is kérdeztük, észrevette-e villamos energia-, gáz- valamint távhő-számláján a január 1-jétől érvényes 10 százalékos rezsicsökkentést. Sokan elégedettek, azt mondták, valóban kevesebbet kell fizetniük ebben az évben a szolgáltatásokért, bár pontos számításokat nem végeztek ezzel kapcsolatban. Egyik olvasónk azonban tüzetesen is átvizsgálta a számlákat, és a végeredménnyel egyáltalán nem elégedett.

Berta János a Déryné utcai egyik társasház közös képviselője, így foglalkozásából adódóan is figyelnie kell a szolgáltatók elszámolásait. Villanyszámláját átvizsgálva azt tapasztalta, hogy bár abból az tűnik ki, hogy a számla összege valóban csökkent 10 százalékkal, de nem érti, miért tüntet fel még a szolgáltató legalább 3 különböző díjat. Szerinte a számlán való eligazodást segítené, ha csak egy összeg szerepelne rajta. Szóvá tette azt is, hogy a szolgáltató a rezsicsökkentéskor levelet mellékelt a fogyasztóknak, melyben azt írja, a lakossági energia ára ugyan csökken, de az ipari fogyasztók hálózati díja nő. Berta János megjegyzi: az ipari fogyasztók viszont többletköltségeiket beépítik majd áraikba, amit a vásárlók fizetnek meg. Így tehát mégsem 10 százalék a 10 százalék. Sérelmezi azt is, hogy a szolgáltató a rezsicsökkentésre hivatkozva mérsékli majd fejlesztéseit, ami pedig nyilván a minőség rovására megy a jövőben.

A közös képviselő a gázszámlák esetében is komoly számításokat végzett. A kifizetett összeget visszaosztotta az elfogyasztott gáz mennyiségével, és így azt az eredményt kapta, hogy januárban 3,8 százalékkal csökkent a gáz ára decemberhez képest, februárban 6,7 százalékkal nőtt, márciusban pedig már több mint 12 százalékkal növekedett. Berta János szerint ez nem rezsicsökkentés.

Eltérő mértékben

Utánanéztük, mit kell tudnunk a kiküldött csekkeken található elszámolásokról. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjáról kiderül, nincs könnyű dolgunk, ha pontosan akarjuk érteni a rezsicsökkentés lényegét. Honlapjukon ugyanis a következőket találjuk:

„A jogszabályalkotó az energia díjakat olyan módon változtatta, hogy a felhasznált energia egységárát rendeletben módosította, azaz csökkentette átlagosan 10 százalékkal, míg az egyéb forgalomarányos rendszerhasználati díjak, alapdíjak mértékét a Magyar Energia Hivatal határozatban állapította meg, szolgáltatónként. Az árváltozás tehát a számla egyes tételeit eltérő mértékben érintette, de összességében a változás 10 százalékos csökkenést eredményezett.”

Kevesebb fejlesztés

Hasonló választ kaptunk Boross Norberttől, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatójától is. Mint fogalmazott, igaz, a számlán többféle tétel is szerepel a jelenlegi törvényi előírásoknak megfelelően, de a végösszegnek 10 százalékkal alacsonyabbnak kell lennie, mint a decemberinek, természetesen ugyanolyan fogyasztás mellett. Hozzátette: az ipari fogyasztók hálózati díjai emelkedtek (maximum 30 százalékkal), véleménye szerint a szabályzó hatóság észlelte, hogy az amúgy is veszteséges lakossági áramszolgáltatás csökkentését valamilyen formában kompenzálni kell, ha azt akarjuk, hogy a szolgáltatás fennmaradjon. A jövőbeni fejlesztések mértékének csökkenését nem is vitatta a szakember, mint mondta, erre kevesebb lehetőségük lesz a csökkenő bevételek miatt.

Képlet alapján

Megkerestük a Tigáz szóvivőjét, Száraz Gábort is, aki arra hívta föl a figyelmet, hogy ha valaki nem tapasztalja számláján a rezsicsökkentést, akkor keresse föl ügyfélszolgálati irodájukat, és a munkatársakkal tisztázza a problémát. Jelezte: az, aki a fizetett összeget elosztja a fogyasztással, téves következtetésre juthat, a fizetendő összeget ugyanis egy hatóság által meghatározott képlet alapján kell a szolgáltatónak számolnia. Az biztos, január 1-jétől a biztonsági készletezési díjat a szolgáltató fizeti és nem a fogyasztó. A rendszerhasználati díj 10 százalékkal csökkent, a gáz árát pedig annyival kellett mérsékelni, hogy a 3 tétel együttesen adja ki a 10 százalékos rezsicsökkenést. Száraz Gábor hozzátette: a Magyar Energiahivatal ellenőrizte, hogy a szolgáltatók végrehajtották-e a rezsicsökkentést és a Tigáz esetében nem merült fel kifogás.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában