Helyi közélet

2013.04.30. 13:11

Liszt-majmocska kölykök születtek Miskolcon

Miskolc - A Miskolci Állatkert Liszt-majmocska családja idén tavasszal két utóddal gyarapodott. Nehézségekkel teltek ugyan az első hetek a család életében, de a két kölyök gyorsan növekszik, és egyhónaposan már maguk próbálnak az ágakon közlekedni.

Miskolc - A Miskolci Állatkert Liszt-majmocska családja idén tavasszal két utóddal gyarapodott. Nehézségekkel teltek ugyan az első hetek a család életében, de a két kölyök gyorsan növekszik, és egyhónaposan már maguk próbálnak az ágakon közlekedni.Tavaly szaporodtak első alkalommal Miskolcon a Liszt-majmocskák, akkor két kölyök jött a világra. A négytagú család március közepén apa nélkül maradt, amikor a hím állat elpusztult. Ezt követően alig telt el egy hét, amikor a nőstény két újszülöttnek adott életet. A nehézségek pedig ekkor kezdődtek. A karmosmajmok, így a Liszt-majmocskák esetében ugyanis a kölykök hordozása elsősorban az apa feladat, a nőstény csak a szoptatás idejére veszi át a kölyköket tőle. A fiatalok ugyanis a felnőttek testméretéhez képest nagyok, amikor megszületnek, és gyorsan fejlődnek, így mind a szoptatásuk, mind a hordozásuk megterheli a szülőket. Éppen ezért gyakori, hogy az előző évi utódok is besegítenek a felnőtteknek az utódnevelésbe.

Mivel a miskolci család apa nélkül maradt, így eleinte az anya egyedül próbálkozott az utódok hordozásával, hiszen az egyéves fiatalok nem láthatták apjuktól, hogy nekik mi is lenne a feladatuk. Két nappal a születésük után azonban gondozóik az egyik kölyköt a földön találták. Az apróságot egy rögtönzött „pótpapára”, egy plüssállatra tették, bízva benne, hogy a család – az anya vagy esetleg valamelyik idősebb testvére – magára veszi az apró, síró állatot. Másnap reggelre ez szerencsére meg is történt. Azóta egyre több időre már az egyéves fiatalok is magukra vállalják a kölykök hordozását, így tehermentesítve anyjukat. Mindezek eredményeképpen a két apróság megfelelően fejlődik. Most, amikor egy hónaposak lettek, időnként már el is hagyják az őket hordozó idősebb állatokat, és egyedül gyakorolják a fákon való jövés-menést.

A Liszt-majmocskák – más néven gyapjasfejű tamarinok (Saguinus oedipus) – szaporulata azért is különös jelentőségű, mivel természetes élőhelyükön, Kolumbia néhány erdejében már csak 6000 egyedük él, így állományát a természetvédelmi szakemberek kritikusan veszélyeztetettnek minősítik. Éppen ezért az európai állatkertek is összehangolt tenyészprogramot hoztak létre a faj fennmaradása érdekében. Ennek a tenyészprogramnak részese állatkertünk is.

A Liszt-majmocskák magyar és német nevüket Liszt Ferencről kapták, mivel fejükön viselt fehér sörényük a híres zeneszerző időskori hajviseletére emlékeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában