Helyi közélet

2013.04.18. 08:25

Hármas interjú az áprilisi miskolci közgyűlés előtt

Miskolc – ÉM-interjú: A miskolci közgyűlési pártok frakcióvezetői az április 18-ai közgyűlési ülés előterjesztéseiről.

Miskolc – ÉM-interjú: A miskolci közgyűlési pártok frakcióvezetői az április 18-ai közgyűlési ülés előterjesztéseiről.

Dr. Kiss János (Fidesz)

Zárszámadás

A 2012. évről készült zárszámadás azt a költségvetési és pénzügyi politikát tükrözi, amit a városvezetés 2010 óta konzekvensen visz. Két év alatt sikerült Miskolcot konszolidálni, pénzügyeit megnyugtatóan rendbe tenni, ebben persze jelentős szerepet játszott az, hogy a Fidesz-KDNP kormány megszabadította Miskolcot a szocialisták által felhalmozott banki adósságállomány 70 százalékától.

Rendészeti szerv vezetői pályázata

Fontos, hogy a legfelkészültebb személyt találjuk meg az új önkormányzati rendészet vezetői posztjára. Annál is inkább, mert ez az új rendészeti forma – amit Miskolc alkalmaz először a nagyvárosok közül – új lehetőségeket ad a rendfenntartóink kezébe, így a felügyelőink kényszerítő eszközöket (bilincs, gumibot, vegyi eszközök, esetenként sörétes lőfegyver) is alkalmazhatnak a jövőben.

Lakcímrendelet

Továbbra is azzal értünk egyet, hogy a lakcímrendelet szigorú szabályai a miskolciak érdeke. Minden eszközzel küzdenünk kell a közbiztonság javításáért, és nem lehetünk partnerek abban, hogy külterületi ingatlanokon álló gazdasági épületeket jelentsenek be lakcímként, de abban sem, hogy egy ingatlanba a befogadóképességét nyilvánvalóan meghaladó számban jelentkezzenek be egyesek.

Lejárt határidejű határozatok

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a képviselő-testület hatásköröket ruházhat át a polgármesterre, illetve a bizottságokra. A miskolci közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint e hatáskörökben hozott döntésekről az érintett szervek évente kötelesek beszámolót készíteni, így a lejárt határidejű határozatokról is, ez a beszámoló is ebben az előterjesztésben kapott helyet.


Molnár Péter (KDNP)

Zárszámadás

A szocialisták várost eladósító gazdaságpolitikája után váltásra volt szükség. A költséghatékonyság is fontos szempont. Ezen túl a Fidesz-KDNP kormány átvállalta Miskolc adósságállományának 70 százalékát. Az évtizedeken át fi zetett törlesztésekből már az idén, 2013-ban utat, járdát lehet építeni, többet tudunk kátyúzni, közterületet tisztán tartani, virágot ültetni, több közterület felügyelőt az utcán tartani.

Rendészeti szerv vezetői pályázata

A rendészeti szerv létrehozását a KDNP frakció azért támogatta, mert szükség van a közbiztonság további erősítésére. 2010 óta a Fidesz-KDNP szövetség erre konzekvensen törekszik, s tesz is az ügy érdekében. Ebben fontos szerepe volt a közterület-felügyeletnek, s mostantól fontos a szerepe a rendészeti szervnek. Az új szervezet szélesebb intézkedési jogkörrel rendelkezik. A közgyűlés zárt ülés keretében választja meg a szerv vezetőjét.

Lakcímrendelet

Frakcióm a jogi vitába nem kíván belebonyolódni. Számunkra az a lényeg, hogy ezen a területen is rend legyen. Ez azért is fontos, mert korábban volt olyan időszak, amikor erre a témára nem volt figyelemmel a városvezetés, s meg is lett a nagyon negatív következménye. Minden miskolci közös érdeke, hogy a „beköltözések” visszaszorítása érdekében, a közrend, a nyugalom fenntartása céljából minden hatósági eszköz igénybe legyen véve.

Lejárt határidejű határozatok

Az önkormányzati törvény szerint a közgyűlés bizonyos feladatokat, hatásköröket átruházhat a polgármesterre, illetve a bizottságokra. Az SZMSZünk pontosan felsorolja, hogy milyen feladatról és határkörről lehet szó. Az előterjesztés ezen feladatok végrehajtásáról számol be a közgyűlésnek. Az anyag mellékleteiből látszik, hogy a polgármester, és az illetékes bizottságok milyen feladatokat láttak el. A KDNP a beszámolót el fogadja.


Földesi Norbert (MSZP)

Zárszámadás

Ez az anyag egyértelmű bizonyítéka annak, amit a miskolci szocialisták két éve hangoztatnak: Kriza Ákos a csőd felé kormányozza Miskolc hajóját! A már eleve szerény célokat sem sikerült teljesíteni, például a városüzemeltetési kiadások 71 százalékos teljesítése, a felújítások 28 százalékos, a beruházások 25,6 százalékos teljesülése. Ami még elszomorítóbb: új elképzelések, pályázatok elvétve vannak, Miskolc elveszteget 4 évet…

Rendészeti szerv vezetői pályázata

A pályázati kiírásban már látszik a városvezetés alkalmatlansága, hiszen a pályázóknak nem sikerült érvényes pályázatokat beadni. Az alakuló magánhadsereg pedig egyébként sem tud semmit csinálni, nem tud büntetni, nem hatékony. Csak átiratokat írogatnak, meg jelzéssel élnek. És továbbra is várjuk a magyarázatot, hogy mi indokolta a 12 közterület felügyelő kirúgását, ami megint csak súlyos pénzekbe fog kerülni a miskolciaknak.

Lakcímrendelet

Az előző hivatal szakemberei dolgozták ki a lakcímrendeletet, amellyel a korlátlan számú bejelentkezéseknek igyekezett elejét venni az önkormányzat – mára a jogszabályváltozások miatt szükséges lenne új szakmai megoldást kidolgozni. A kormány ugyanakkor nem tud mit kezdeni a problémával. Az fi deszes országgyűlési képviselők, és a városvezetés gyenge lobbijának köszönhetően még terveket sem látunk erre.

Lejárt határidejű határozatok

A beszámolóból kitűnik, hogy sok esetben már a saját határozatait sem tudja végrehajtani az önkormányzat, folyamatos az utólagos módosítgatás, toldozás-foltozás, kapkodás. Minderre válasz a titkolózás, az arrogancia, a megfélemlítés. Azt már megszokhattuk Miskolc életében 2010 óta, hogy a szocialista munkatervi módosító indítványokat elutálják, de az újdonság, hogy kimaradnak fontos pontok a saját munkatervükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában