Helyi közélet

2013.04.25. 17:04

„Szív, sűrít, gyújt, kipufog”

Miskolc - Több miskolci, borsodi közéleti embert lehet felfedezni a „trafikos listában”.

Miskolc - Több miskolci, borsodi közéleti embert lehet felfedezni a „trafikos listában”.Miskolcon 84 koncessziót adtak ki, ám sokan maradtak olyanok hoppon, akik például három pályázatot adtak be és évtizedek óta dohányboltot üzemeltettek a borsodi megyeszékhelyen. A 84 üzletből tizenkettőt Takács Gábor miskolci fideszes önkormányzati képviselő családtagjai nyertek el - mindez a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján közzétett listából derül ki. A képviselőt szerettük volna megszólaltatni az ügyben, azonban nem eddig válaszolt megkereséseinkre.

Szűkszavúan kommentálta dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa azt a felvetésünket, hogy egyik leánya Miskolcon és Sajószentpéteren trafikot fog üzemeltetni.

– A lányom 30 esztendős, tőlem független, oda ad be pályázatot ahová akar. Nem szeretném kommentálni a témát - mondta.

Nem lehet erőszakkal

Készségesebb volt viszont Szikora László, aki immár negyedik esztendeje üzemeltet dohányboltot a miskolci Búza téren. De már nem sokáig, ugyanis a jövő hónap végén bezár.

– Nem pályáztam, mert azt Miskolcon eleve reménytelennek láttam - mondta az Észak-Magyarország érdeklődésére. - Hogy miért? Hagyjuk, nem szeretnék politizálni.

A dohánykereskedő szerint a nemzeti dohányboltok hálózata „egy nagy szemfényvesztés”.

– Ebből csak a fekete piac fog nyerni - tette hozzá. - Egy piacot, így a dohány kereskedelmet sem lehet erőszakkal vezényelni. Most elvették a korábbi kereskedőktől és újraosztottak mindent.

Álljanak a pult mögé

Egy másik miskolci kereskedő kérte, hogy ne írjuk le a nevét és azt sem, hogy hol beszélgettünk.

- Azon lepődtem meg, hogy azok, akik ezt az üzletet csináljuk, mint én is húsz éve, és a kisujjukban van a szakma, nem nyertek – fogalmazott. – Sok pályázónak köze nincs a trafikhoz. Ők fognak beállni a pult mögé? Felháborító! Van, aki 12 boltot visz majd. Olyanok, akik nem kereskedők, nincsenek benne ebben a szakmában. Nem tudom, hogy így marad-e minden, mert a hírek szerint parlamenti vizsgálóbizottság is felállhat az ügyben. Akárhogy is: akik nyertek, azokat kötelezném, hogy álljanak be a pult mögé és tanulják meg ennek a szakmának a csínját-bínját. Nem tűnt fel a döntéshozóknak, hogy olyanok lettek Miskolcon a győztesek, akik nem a kereskedelemből keresik a kenyerüket? Már csak presztízsből sem lett volna szabad pályázniuk...?


Pártreagálások

Két ellenzéki párt is sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a témában, konkrétan megnevezve egyes helyi nyertes pályázókat. 

MSZP: A„Miskolcot is megfojtja a fideszes polip” címet viselő sajtótájékoztatóján dr. Mokrai Mihály miskolci szocialista önkormányzati képviselő azzal érvelt: az évtizedek óta trafikot működtető emberek sírva panaszolják, hogy nem nyertek a pályázaton, oda a megélhetésük, miközben a nyertesek között olyanokat találunk, akiknek eddig az égvilágon semmi közük nem volt a dohányboltokhoz, a kiskereskedelemhez, ezzel szemben kormánypárti politikusok családtagjai, hozzátartozói.

Jobbik: „A Fidesz sem különb az MSZP-nél” – szűrte le a dohánykoncesszió kapcsán a Jobbik sajtótájékoztatóján, csütörtökön Pakusza Zoltán, a párt helyi elnöke. Kijelentette: „a Fidesz 2010-ben azt ígérte, véget vet a visszaéléseknek, és munkahelyeket teremt. Ezzel szemben ma csupán azt látjuk, hogy a szocialista mutyit felváltotta a fideszes”. Idézte Matolcsy György egykori nemzetgazdasági miniszter 2012-es nyilatkozatát: a dohánykoncesszióval a munkanélkülieken, illetve a csökkentett munkaképességűeken fognak segíteni. Ehhez képest, mint mondta, Miskolcon ügyvédek, orvosok nyerték meg a trafikhelyek javát.

ÉM-JLI/SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában