Helyi közélet

2013.04.01. 15:59

Árvíz/belvíz - Továbbra is folyik a védekezés az ország jelentős részén

Budapest, 2013. április 1., hétfő (MTI) - Az ország jelentős részén továbbra is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, van ahol már megkezdődött az apadás, máshol éppen tetőznek a vízfolyások, de a Tisza mellékfolyóin például még emelkedik a vízszint - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Vízügyi Igazgatóság hétfő kora délutáni tájékoztatásából.

Budapest, 2013. április 1., hétfő (MTI) - Az ország jelentős részén továbbra is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, van ahol már megkezdődött az apadás, máshol éppen tetőznek a vízfolyások, de a Tisza mellékfolyóin például még emelkedik a vízszint - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Vízügyi Igazgatóság hétfő kora délutáni tájékoztatásából.

A Dunán az alacsonyabb hőmérsékletek és a kevesebb csapadék miatt számottevő vízszintemelkedések nem alakultak ki. A Rába árhulláma Szentgotthárdnál vasárnap kora délután tetőzött 304 centiméterrel. A Pinka vízrendszer jelentős hozzáfolyása miatt Körmendnél hétfő reggelre a harmadfokú szint feletti 462 centiméteres vízállást észleltek, ami vélhetően a tetőzés közeli érték. A felvidéki mellékfolyók szintén áradnak, az Ipolyon Nógrádszakálnál elsőfok feletti a folyó vízszintje. A Zalán Zalaegerszegnél hétfőn hajnalban tetőzött 357 centiméterrel, Zalaapátinál még készültségi szint alatti értékek érvényesek. A Kaposon igen jelentős és nagy tömegű árhullám vonul le, a Kurdnál észlelt hétfő reggeli, vélhetően tetőzés közeli 428 centiméter csak kevéssel marad el az eddigi legnagyobb vízállás 459 centiméterétől.

A Mura árhulláma hétfő reggelre Letenyénél elsőfok feletti vízállásokat okozott. A Tisza kárpátaljai szakaszain nem alakultak ki jelentős vízszintemelkedések. A Tisza vízrendszerén a legnagyobb vízszintemelkedések a Sajón és a Körösök vízrendszerén alakultak ki. A Túron elsőfok feletti, a Krasznán másodfok körüli vízszintek alakultak ki. A Szamoson, a Bodrogon és Hernádon jelenleg készültségi szint alattiak a vízállások.

A Sajón viszont jelentős vízszintemelkedések voltak. Sajópüspökinél hétfő éjjel 2 órától harmadfok felettiek a vízszintek, a reggeli 312 centiméter feltehetően a tetőzés közeli érték. A Körösök vízrendszerén a leghevesebb vízszintemelkedés a Fekete-Körösön volt tapasztalható. Antnál vasárnap estétől harmadfok feletti vízállásokat észlelnek. A Berettyón Pocsajnál a másodfok, a Fehér-Körösön Gyulánál pedig elsőfok felettiek a vízszintek. Lejjebb, a Kettős-Körösön Békésnék a másodfokhoz közelit a folyó. A Maroson egyelőre nem észlelhető számottevő vízszintemelkedés.

Magyarország síkvidéki területein vasárnap 2-10 milliméter csapadék hullott, a hó elolvadt. A felső talajrétegek teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Országosan 145 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 63 ezer hektár vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer fölötti területeket jelentettek. 12 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 66 szakaszon, ebből 17 szakaszon elsőfokú, 40 szakaszon másodfokú és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

A belvízvédekezés napi költsége 34 millió forint, ráadásul az elkövetkező napok olvadásai és csapadékai hatására a védekezés napi költségigénye még tovább fog emelkedni - áll a tájékoztatóban. Az elkövetkező hat napban ugyanis az előrejelzések szerint 20-25 milliméter közötti csapadék várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában