Helyi közélet

2013.03.13. 21:18

Távhőügy: változtatnak a jogszabályon?

Miskolc - Többször írta portálunk: aránytalanok a távhőszámlák a panelprogramon átesett lakásokban.

Miskolc - Többször írta portálunk: aránytalanok a távhőszámlák a panelprogramon átesett lakásokban.Mikorra várható a távfűtés elosztási arányának átdolgozása, hol tartunk ma a jobb elszámolási rendszer elkészítésével? – ezt a kérdést tette fel a napokban a parlamentben Sebestyén László. A fideszes országgyűlési képviselő a kérdésben utalt arra, hogy decemberben lakossági fórumot tartott az ügyben Miskolcon, ahol nagyon sokan panaszkodtak az igazságtalan távhőszámlákra. (Portálunk többször is foglalkozott a témával – a szerk.) A képviselő röviden összefoglalta a lényeget, s megjegyezte, a helyzetet ő maga sem tartja igazságosnak: a panelprogram költségeit a lakók nagy nehezen kifizették bízva a fűtésszámláik csökkentésében. A felújítás után néhányan – a ház szélén vagy a fűtési gerincvezeték végén lakók – azt tapasztalták, hogy jelentősen megnőtt a fűtési költségük. Ez azért van, mert a ház belső részein lakók gyakorlatilag kizárhatják a fűtést, amíg a szélén vagy a fűtési rendszer végén lévőknél jóval alacsonyabb a hőmérséklet.

Módosítják..

A képviselő utalt arra, hogy korábban már interpellált egyszer az ügyben hozzáfűzte, szerinte a 10 százalékos rezsicsökkentés jó folytatása lenne az elosztás arányainak átgondolása.

Fónagy János nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár elismerte a problémát. S míg a korábbi, októberi interpellációra adott válaszából az derült ki, hogy létezik az ügyben kormányrendelet, azaz nincs min változtatni, most úgy fogalmazott: a kormány a lehető legszorosabb időn belül megvizsgálja ezt a kérdést, és módosítja a szabályokat. (Az interpelláció és a válasz a Borsod Online-on itt olvasható.)

Sebestyén Lászlót szerdán arról kérdeztük, hogy szerinte milyen jogszabályváltoztatás jelentene megoldást ebben az ügyben.

Elmondta: az energiahivatal vizsgálja az ügyet, legyen a szakértők feladata a döntés. Ő úgy látja, hogy a költségelosztók szerepét kellene visszaszorítani.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában