Helyi közélet

2013.03.13. 21:24

Távhőügy - Interpelláció és válasz

Budapest, Miskolc - Mikorra várható a távfűtés elosztási arányának átdolgozása, hol tartunk ma a jobb elszámolási rendszer elkészítésével?

Budapest, Miskolc - Mikorra várható a távfűtés elosztási arányának átdolgozása, hol tartunk ma a jobb elszámolási rendszer elkészítésével?Sebestyén László (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én 2012 decemberében a távfűtéses lakások fűtésidíj-fizetési problémáiról lakossági fórumot szerveztem Miskolcon, ahol megtiszteltek jelenlétükkel a minisztérium és az Energia Hivatal képviselőin kívül a helyi távhőszolgáltató szakemberei, akik sokat segítettek a lakossági panaszok szakmai megértetésében, illetve az elszámolási rendszer helyzetének tisztázásában. Megtiszteltek a helyi lakásszövetkezetek vezetői, természetesen a nagyszámú lakosság, a média képviselőivel együtt. A problémafelvetést és a megoldásra irányuló javaslatokat ezúton is köszönöm a résztvevőknek.

A fórumnak előzménye is volt, mégpedig szintén lakossági megkeresésre még októberben azonnali kérdést tettem fel éppen Fónagy János államtitkár úrnak.

Ennek lényege az volt, hogy a panelprogramos panelházak felújítása a ház szigetelésén, nyílászárók cseréjén kívül tartalmazza a teljes fűtési rendszer korszerűsítését is az úgynevezett költségmegosztók felszerelésével együtt.

A panelprogram költségeit a lakók nagy nehezen kifizették, bízva a fűtésszámláik csökkentésében. A felújítás után néhányan, a ház szélén vagy a fűtési gerincvezeték végén lakók azt tapasztalták, hogy jelentősen megnőtt a fűtési költségük. Ez azért van, mert a ház belső részein lakók gyakorlatilag kizárhatják a fűtést, amíg a szélén vagy a fűtési rendszer végén lévőknél jóval alacsonyabb a hőmérséklet. Nem tartom igazságosnak, hogy egy garzonlakás tulajdonosa, aki a ház szélén lakik, többet fizessen, mint az, aki a ház belsejében lakik, akinek szerencsésebb elhelyezkedésű a lakása.

A kormány 10 százalékkal csökkentette a távfűtéses lakások rezsiköltségét, és a számlák közérthetőségére is intézkedett, amelynek a miskolciak, de gondolom, az egész ország lakossága örül. Ennek jó folytatása lenne a csökkentett rezsiköltségek elosztási arányainak átgondolása. Az októberi kérdésemben a mostani helyzetet már elmondtam, most nem ismételném.

Kérdésem: mikorra várható a távfűtés elosztási arányának átdolgozása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hol tartunk ma a jobb elszámolási rendszer elkészítésével?

Várom megtisztelő válaszát.

Elnök: Köszönöm szépen. A válaszadásra megadom a szót Fónagy János államtitkár úrnak.

Dr. Fónyag János nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ahogy az előbb már szó volt róla, a költségmegosztóval felszerelt távfűtéses társasházi lakások aránytalan teherviselése ismert probléma. Azokban a társasházakban, ahol költségmegosztó készüléket szereltek fel, a korrekciós tényezők alkalmazása nélkül, kizárólag a költségmegosztók adatai alapján végzett elszámolások a kedvező fekvésű lakások esetében minimális, míg a kedvezőtlenek esetében irreálisan magas távhőszámlákat eredményeznének. Egyetértünk tehát abban, mint előbb említettem, hogy szükséges a helyzet újabb vizsgálata.

A kormány a probléma kezelése érdekében két éve módosította a távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendeletet. Ennek a lényege az, hogy a költségeknek csak egy részét lehet a költségmegosztók alapján fölosztani; a költség másik, nagyobbik felét pedig korrekciós tényezők alkalmazásával kell elszámolni, illetve a fűtött légtérfogat arányában kell felosztani. Ez a szabályozás felső korlátot is tartalmaz a mindezek alapján kiszámlázható összegre nézve.

Ennek ellenére továbbra is érthető módon felmerülnek fogyasztói panaszok, elsősorban a jogszabályok, előírások be nem tartása, illetve azok kijátszása miatt. Tehát nem mindig a meglévő normákkal van a baj, hanem azoknak az alkalmazásával. A megosztókkal felszerelt társasházakban a kormányrendelet szerinti előírásokat a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében csak a távhőszolgáltatóval fennálló szerződés soron következő módosításától kell alkalmazni, ezzel szemben néhány társasház, ezzel a szabállyal visszaélve, a jogszabály megkerülése érdekében a vonatkozó szerződéseket például 2011 óta nem módosította. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A kormány, mint említettem, a lehető legszorosabb időn belül megvizsgálja ezt a kérdést, és módosítjuk a szabályokat. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Elnök: Köszönöm szépen, államtitkár úr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában