Helyi közélet

2013.03.19. 13:19

Tarnów város polgármesterének levele

Miskolc - Az időjárás miatt a tarnow-i delegáció nem tudott részt venni az Erdélyi Körkép miskolci avatásán és az azt követő koszorúzáson, így Tarnów város polgármestere, Ryszard Ścigała levélben adta át szívélyes üdvözletét Miskolc polgármesterének és Miskolc város lakosainak.

Miskolc - Az időjárás miatt a tarnow-i delegáció nem tudott részt venni az Erdélyi Körkép miskolci avatásán és az azt követő koszorúzáson, így Tarnów város polgármestere, Ryszard Ścigała levélben adta át szívélyes üdvözletét Miskolc polgármesterének és Miskolc város lakosainak."Tisztelt Polgármester Úr!

Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából szívélyes üdvözletemet küldöm Önnek, az ünnepség meghívott vendégeinek, valamint Miskolc város lakosainak.

Európa történetében, a népek szabadsághoz való jogáért vívott harcban a magyarok szerepe különleges volt. A szabadság szeretete – amely különösen fontos volt azoknak a népeknek, amelyek sokáig vívták a harcot a szabadságért és függetlenségért – összekapcsolta a magyarokat és a lengyeleket, mint hasonló sorsú nemzeteket.

Szeretném kifejezni az örömömet amiatt, hogy a Miskolcra érkezett Erdélyi körkép egyik fontos állomása lesz a város nemzeti ünnepének. Ez az alkotás emlékeztesse Önöket arra, hogy a közös történelem során népeink együtt és egymásért is harcoltak.

Őszintén örülök, hogy immár Miskolc is – mint a körképet befogadó város – aktíván ápolja a testvéri kapcsolatot a lengyelek és a magyarok között.

Szép és méltóságteljes ünneplést kívánok Önöknek.

Tisztelettel és üdvözlettel: Ryszard Ścigała Tarnów város polgármestere"



Az Erdélyi Körkép

Az eredeti mű (1898) Jan Styka, Vágó Pál és Spányi Béla festőművészek alkotása, mely 1849. március 11-én vívott emlékezetes nagyszebeni csatát ábrázolja. A 120 méter hosszú és 15 méter magas cykloráma egyike a legszebb modern históriai festményeknek. 

A ma már csak részleteiben létező reprodukciót 2009-ben készítették el Tarnówban.

A hányatott sorsú festmény 10 esztendeig volt Magyarországon, majd 1907-ben Varsóba került. Később kisebb jelenetekre szedték szét. Darabjai az idők során elkallódtak. Bem szülővárosának múzeuma, a tarnów-i körzeti Múzeum már 20 éve kutat a részek után. Mára a festmény 32 darabját sikerült azonosítani.

A 43 méter hosszú és három méter magas panorámakép október 10-ig látogatható Miskolcon a Deák téren.

- Dobos Tímea szóvivő, M.M.J.V. Polgármesteri Hivatal -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában