Helyi közélet

2013.03.18. 12:16

Szakmát akarsz? Fizess érte!

Miskolc - Drágák és hosszúak lesznek szeptembertől az OKJ-s tanfolyamok. Ki tudja majd kifizetni?

Miskolc - Drágák és hosszúak lesznek szeptembertől az OKJ-s tanfolyamok. Ki tudja majd kifizetni?Drágábbak és hosszabbak lesznek szeptembertől az OKJ-s tanfolyamok, a szakemberek arra számítanak, hogy emiatt felére csökken majd a jelentkezők száma. Eddig az iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában induló képzéseken nem állapítottak meg minimális óraszámot, az új OKJ azonban változtat ezen: a tanfolyamok óraszámának el kell érnie az iskolarendszerű képzések óraszámának negyven-hatvan százalékát, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint „csak így lehet kiszűrni annak a lehetőségét, hogy gyorstalpaló tanfolyamokon, szakmailag vállalhatatlanul alacsony időtartamú képzéseken jussanak az emberek bizonyítványhoz.” De mit szólnak mindehhez a szakközépiskolák, és mit szól a munkáltató?

A Szentpáli István Szakközépiskola és Szakiskola már az idén sem indított OKJ-s tanfolyamokat, mert nem volt rájuk fizetőképes kereslet, mondta el lapunknak Csehovics József igazgató. Csak azok a tanfolyamok telnek meg, melyeket a munkaügyi központ támogat, hiszen az a résztvevőknek ingyenes.

Elhibázott lépés

Az igazgató elhibázottnak tartja a lépést, hiszen, mint jelezte, az eddigi tanfolyamdíjakat sem tudták fizetni az emberek, a kétszer drágábbakat meg még úgy sem fogják tudni. De ennél is nagyobb gond szerinte, hogy az iskolarendszerű szakképzésbe csak 21 éves korig lehet majd belépni ingyenesen. Pedig gyakran előfordul, hogy egy fiatal érettségi után elmegy az egyetemre, ott 1-2 év után derül ki, hogy az túl nehéz neki. Akkor választ valamilyen szakképzést, de az új szabályok szerint fizetnie kell majd érte. Az igazgató szerint mindennek az lesz a hosszú távú következménye, hogy nagyon sok fiatal, aki egyébként szakmát tanulhatna, csak betanított munkás lesz vagy közmunkás. Mert a több százezer forintos tanfolyami díjat biztos, hogy nem tudják majd kifizetni.

A korhatár leszállítását tartja aggályosnak Baghyné Urbán Ilona is, a Kandó Kálmán Szakközépiskola igazgatója. Tapasztalata szerint adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor a fiatal később kezdi az iskolát, kihagy egy-két évet betegség vagy egyéb okok miatt. Ők, ha elérik a 21. életévüket, kimaradnak az iskolarendszerű képzésből, legfeljebb a munkaügyi központ támogatásával vehetnek majd részt tanfolyamon. További kedvezőtlen változás lesz, hogy a második szakma elsajátításáért szeptembertől tandíjat kell fizetni, ami akár meghaladhatja a 300 ezer forintot is. Az igazgató szerint pedig épp azok szeretnének több szakmát is megtanulni, akik komolyan készülnek az életre.

A minőség a lényeg

A munkáltatók sem örülnek a változásnak. Barkóczi István, a Fux Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: nem a tanfolyam ideje a lényeges, hanem a hatékonysága. Megtudtuk: az ő vállalatának dolgozói is gyakran végeznek OKJ-s tanfolyamot, melyet a cég fizet a munkavállalóval kötött szerződés alapján. A tanfolyami díjat valószínűleg a jövőben is kigazdálkodják majd, mert kellenek a jó szakemberek, hangsúlyozta az igazgató. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, vannak olyan képzések, amelyek hasznosak, de olyanok is akadnak, melyek csak papírt adnak. Reklamálni nem szokott Barkóczi István a gyenge színvonalú iskolákban, legfeljebb nem küldi oda többet a dolgozóit. Hozzátette: véleménye szerint a tanfolyamoknak nem az időtartamát, hanem a minőségét kellett volna növelni.

ÉM-HE

Drágább lesz a tanfolyam

Az új szabályok miatt jóval magasabbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok óraszámai. Eddig a tanfolyami formában induló képzéseken nem állapítottak meg minimum óraszámot, az új OKJ miatt azonban változik a helyzet: a tanfolyamok óraszámának alsó határát az iskolarendszerű képzések óraszámának 40-60 százalékában határozzák meg, ami körülbelül az esti képzés idejének felel meg.

Előfordulhat, hogy kétszer annyi idő alatt lehet majd elvégezni a tanfolyamokat, mint eddig. Például a pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést eddig 300-400 órával meg lehetett szerezni, jövőre ugyanehhez 960-1440 órát kell majd iskolapadban ülni.

A képzések ára szakmánként és intézményenként változó, Budapesten általában többet kell fizetni a tanfolyamokért, mint a vidéki városokban. Jövő szeptembertől az óraszámok növekedésével párhuzamosan valószínűleg az összes tanfolyam drágább lesz: az eddig átlagosan 200-300 ezer forintos, döntően egy évig tartó tanfolyamok ára akár 500-600 ezer forintra is emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában