Helyi közélet

2013.03.01. 18:01

Stresszel szűrik a jelölteket

Miskolc - Vigyázat! A munkaadók új módszereket eszeltek ki az álláskeresők tesztelésére.

Miskolc - Vigyázat! A munkaadók új módszereket eszeltek ki az álláskeresők tesztelésére.Az álláskeresőket olykor jókora meglepetések érhetik az állásinterjún. A munkaadók ugyanis új módszert eszeltek ki: stresszhelyzetbe hozzák a jelentkezőt, és a reagálásától függ, hogy megfelel-e az adott munkakör betöltésére.

Erről bővebben Pappné Bodolai Rita álláskeresési tanácsadó, tréner, a Regionális Civil Központ Alapítvány munkatársa mesélt lapunknak, aki elöljáróban elmondta: ezt a fajta módszer különösen a multinacionális cégek alkalmazzák, vagy azok, amelyek hr-es munkatársat tudnak alkalmazni. Tehát kisebb üzemeknél, vállalkozásoknál nem kell ilyesmire számítani.

Rossz volt a rajz

Példaként említette, hogy az egyik cégnél a villanyszerelőket úgy tesztelték, hogy azt mondták nekik, a munkát az adott rajznak megfelelően végezzék el. A rajz viszont hibás volt. Aki ezt nem vette észre, és valóban annak alapján oldotta meg a feladatot, az megbukott. Vagy egy másik példa: a váróteremben lekapcsolták a fűtést, és azt figyelték, melyik jelentkező hogyan reagál erre. Vezetői beosztásra az volt alkalmas, aki megkereste a termosztátot és feljebb vette a fűtést. Hisz vezetői munkakörbe a helyzetfelismerés és cselekvőképesség elengedhetetlen tulajdonság, sorolta a szakember, hozzátéve: az is gyakori módszer, hogy sokáig várakoztatják az interjúalanyokat, mivel abból is következtetéseket lehet levonni, hogy ki milyen sokáig és türelmesen képes várni.

Aztán egy újabb cseles módszer, amikor a jelentkezőt az ablakkal szemben ültetik le az interjú alkalmával. Így ő nem láthatja kérdezője arcvonásait, reagálást az ő válaszaira. A szakember szerint azonban a legfontosabb az önbizalom. Ha valaki úgy megy el az állásinterjúra, hogy tudja, alkalmas az adott munkakör elvégzésére, akkor az előbb felsorolt „trükkök” nem tudják elbizonytalanítani.

Együtt elemzik

Többek között az ilyen helyzetekre is felkészíti a munkát keresőket az az álláskereső tréning és klub, mely március 11-én indul a Recik Alapítványnál. Itt videofelvételek segítségével együtt elemzik az állásinterjúkat. Mert nem mindegy, hogy köszönünk, hogyan mutatkozunk be, ülünk le, hová tesszük a táskánkat. A testbeszéddel ugyanis sok mindent elárulunk magunkról, hangsúlyozta a tanácsadó. A viselkedésünk pedig legyen őszinte és természetes, ne vegyünk fel álarcot, mert az nem segít! Viszont ne veszítsük el a humorérzékünket, és bízzunk magunkban!

Pappné Bodolai Rita azt is elmondta lapunknak, hogy a friss diplomások sincsenek jobb helyzetben, mint azok, akik 40-50 évesen keresnek munkát. Az iskola ugyanis nem készíti föl a fiatalokat az állásinterjúkra, ráadásul gyakorlati tapasztalatuk sincs szakmájukkal kapcsolatban. Nekik azt tanácsolta a szakember, hogy ha az egyetem után nem kapnak rögtön állást, akkor egy ideig vállaljanak önkéntes munkát. Ez nem csak arra alkalmas, hogy megfelelő gyakorlatot szerezzenek, hanem arra is, hogy beilleszkedjenek egy közösségbe. És ha őt ott megkedvelik, lehet, hogy a legközelebbi üresedés alkalmával őt fogják alkalmazni.

A Recik ingyenes álláskereső klubjára március 5-éig lehet jelentkezni. Cím: Miskolc, Széchenyi út 19. sz (Weidlich) udvar, 1. emelet. Telefon:0630/3637506, 0630/2497152, 46/508-626, e-mail: [email protected]

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában