Helyi közélet

2013.03.05. 07:43

Nézőpont: Tavaszi szél

<em>Nem volt olyan régen, mindösszesen lassan három esztendeje, hogy egy tűzoltó barátom - azt hiszem szombatról vasárnapra virradóra - annyit küldött nekem SMS-ben, hogy „Felsőzsolcát elöntötte a víz, megkezdődött a lakosság egy részének a kitelepítése. Nagy a baj...” - írta</em>. <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Nem volt olyan régen, mindösszesen lassan három esztendeje, hogy egy tűzoltó barátom - azt hiszem szombatról vasárnapra virradóra - annyit küldött nekem SMS-ben, hogy „Felsőzsolcát elöntötte a víz, megkezdődött a lakosság egy részének a kitelepítése. Nagy a baj...” - írta. Juhász-Léhi István jegyzete.Aztán hosszú napokig jártuk a megyét a kollégákkal Ónodtól Edelényen át Sajóecsegig. Tudósítottunk Hernádkakról, vagy éppen Sajóládról. Ismerek olyanokat, akik ott maradtak segíteni a helyieknek, vagy éppen olyan tollforgatót, aki telefonon közvetített az ország másik részén élő, és - nem túlzás - rettegő rokonoknak a pillanatnyi helyzetről. Volt, aki csónakot hozott a Dunántúlról, és voltak, akik „csak” segíteni jöttek a gátra. Láttuk Edelénynél azt is, hogy gárdisták és romák együtt hordták a zsákot a Bódva partjára és ugyanők körbeadják a lapos üveget szusszanva, sárosan, fáradtan, egy cigibe slukkolva... A tavaszi szél most is vizet áraszthat, de szerencsére tény: most nyugalom van.

Nem tudom amúgy, hogy minden gát elkészült-e azok közül, amelyeknek el kellett hogy készüljenek, és nem tudom, hogy az elkészült gátak miként vizsgáznának egy esetleges újabb nagy borsodi árvíz kapcsán. Erre egyébként a szakemberek szerint kevés az esély, mert a számítások szerint 100 évente egyszer klappolhat úgy minden.

Remélem igazuk lesz az idén is, és csak halkan dúdoljuk majd, hogy „tavaszi szél, vizet áraszt...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában