Helyi közélet

2013.03.08. 15:41

Két volt tanítványa jelölte a díjra

Miskolc - A MOL Tehetséggondozásért Díj idei nyolc díjazottjainak egyike a miskolci Endrész Gyöngyi kémiatanár.

Miskolc - A MOL Tehetséggondozásért Díj idei nyolc díjazottjainak egyike a miskolci Endrész Gyöngyi kémiatanár.Endrész Gyöngyi 28 éve tanít a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, idén érettségizteti osztályfőnökként a hatodik osztályát. Számos diákja jutottak be az OKTV és a rangos Irinyi Kémiaverseny döntőjébe, utóbbiban öt alkalommal első helyezést értek el. Eddig négy tanítványa vett részt a Nemzetközi Kémia Diákolimpián. Szigorú és következetes tanár, ugyanakkor jól ért a kamaszok nyelvén, tudja őket motiválni. Részt vett a kétszintű érettségi kidolgozásában, társszerzője és lektora érettségire felkészítő tankönyvnek és feladatgyűjteménynek – olvashattuk a méltatásában. De vajon ki és mivel motiválta őt, hogy kémiatanár legyen?

– Eredendően a tanársághoz volt kedvem, édesanyám is az szeretett volna lenni, de akkoriban ez nem volt egyszerű. Azt, hogy kémia szakos tanár legyek, csak később döntöttem el. A matematika mindig is az első számú kedvencem volt, ezért is jelentkeztem (Rátkáról) a Földes matematika tagozatára. A magyar irodalom volt a másik kedvenc, de ilyen szakpárosítás nem létezett, hát a kémiát választottam a matematika mellé. Nagyon jó alapokat kaptam az egyetemhez Barzó Pálné tanárnőtől, akinek később a kollégája lettem. Tíz éven át együtt készítettük fel a versenyekre a diákjainkat.

Magyarázatot ad

Feltételezzük: a kísérletek ragadták meg, s ő is leginkább ezzel tudja motiválni a diákjait.

– Érdekes módon az én kedvemet először nem a kísérletek keltették fel, sokkal inkább a kémia haszonelvűsége használhatósága. Az, hogy mennyi mindenre ad magyarázatot. Úgy gondolom, a diákok motiválásában ennek is, annak is szerepe van. Szeretek kísérletezni, szoktam is, de ehhez adottságok is kellenek, elsősorban eszközökre gondolok. A tagozaton jobban adódik rá lehetőség, egy negyvenfős osztályban inkább marad a bemutató kísérlet.

Arról is érdeklődünk: kik terjesztették fel a MOL Új Európa Alapítvány díjára.

- A kémiaversenyeken szép sikereket elért volt tanítványaim: Bacsó András és Zwillinger Márton (aki tavaly ezüst érmet szerzett a Nemzetközi Kémia Diákolimpián) voltak a jelölőim. Azt tudtam, mit terveznek, de amikor láttam, hogy bőven ezer fölött van a jelöltek száma, esélytelennek tartottam magam. Mondhatni el is feledkeztem róla, így óriás meglepetésként ért a hír. Nagyon örültem, különösen, hogy a tanítványaim tartottak érdemesnek rá.

Endrész Gyöngyi arra is büszke: sok tanítványa a kémiával tanult, tanul tovább: orvosnak, gyógyszerésznek, vegyésznek, vegyészmérnöknek. De hogy a kémiatanárságban kövessék őt, az, mint fogalmaz, a lehetetlen kategóriába tartozik.

– Egyáltalán: tanár szakra nem akarnak ma menni... Sajnos, ennek meg lesz még a böjtje – teszi hozzá.

Hogy ne ezzel váljunk el, megtudakoljuk: kik osztoztak az elismerés fölötti örömében.

– Ezért szeretnék is köszönetet mondani, és nagyon sok embernek! Kollégáknak, volt és jelenlegi diákoknak és szüleiknek, ismerősöknek, falumbeli-eknek. Még Miskolc Város Diákönkormányzatától is kaptam gratuláló levelet.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában