Helyi közélet

2013.03.04. 13:35

Emléknap Ózdon

Ózd - Paál Zoltán-emléknapot tartott az Ózdi Arvisura Társaság 2013. március 3-án vasárnap.

Ózd - Paál Zoltán-emléknapot tartott az Ózdi Arvisura Társaság 2013. március 3-án vasárnap.A rendezvényt a Városház téren lévő Palóc Vasvár Írottkőnél Fürjes Pál a város polgármestere nyitotta meg. Többek között elmondta büszkék lehetnek az ózdiak arra, hogy egy olyan rendkívüli, hatalmas egyéniség szülötte van a városnak amilyen Paál Zoltán volt, aki az Ózdi Arvisura Társaság jóvoltából kezd országos hírűvé válni.

Ezt követően dr. Lakatos Zoltán ózdi kötődésű Miskolcon élő orvos ismertette Paál Zoltán életútját, az Arvisura-Igazszólás című két kötetes monumentális írás szerzőjét.

A száz évvel ezelőtt született egykori kohászati dolgozó Paál Zoltán Úz férfi volt, aki a Manysi sámán unokájától - Szalaváré Turától - 1945-ben vette át az Arvisura írás feladatát. A sámán hagyományok szerint ötnapos medvetor alkalmával - Baraca néven - rovósámánná avatták. Paál Zoltán tíz évig készült a feladatra, ismerkedett és szoktatta magát a másik dimenzióhoz. Ezután eleget tett feladatának, élete végéig írta az Arvisurákat.

Munkája kiemelkedő irodalmi alkotás, amely a magyarság évezredes regevilága segítségével mutatja be a magyar nép régmúltját.

Az Emléknap résztvevői a rendezvény megnyitását követően a Gyári temetőbe vonultak, ahol lerótták kegyeletüket Paál Zoltán sírjánál és kopjafás emléktáblájánál.

A délutáni program az Ady Endre kollégium nagytermében folytatódott ahol egyebek között Paál Zoltán családtagjai meséltek az ünnepelt egykori mindennapjairól.

-Kerékgyártó Mihály-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában