Helyi közélet

2013.03.04. 16:15

Egy jó szakma főnyeremény

Miskolc - Nem muszáj mindenkinek egyetemen tanulnia, de egy jó szakma mindenképpen kell.

Miskolc - Nem muszáj mindenkinek egyetemen tanulnia, de egy jó szakma mindenképpen kell.Nem mindenki jelentkezik érettségi után egyetemre, de valószínűleg olyan diákok is akadnak majd, akik jelentkeztek ugyan, de nem veszik fel őket. A szakemberek szerint azonban valamilyen szakképzettség mindenképpen szükséges ahhoz, hogy boldoguljanak a munkaerőpiacon, akár fiatal, akár idősebb munkakeresőről van szó. Pappné Bodolai Rita álláskeresési tanácsadó, tréner, a Regionális Civil Központ Alapítvány munkatársa lapunknak elmondta: a munkáltatók ritkán keresnek csak érettségivel rendelkező munkavállalókat, de ha mégis, ezeket a helyeket az álláskeresők nehezen tudják megszerezni. Napjainkra ugyanis sokkal több a diplomás ember, mint amennyi munkahely a számukra adódna, ezért ők elvállalják a csak középfokú végzettséghez kötött munkaköröket is. Így aztán minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál inkább kiszorul a munkaerőpiacról.

Tapasztalat kell

Ennek ellenére, tette hozzá a szakember, előfordul, hogy valakinek nincs ugyan szakképesítése, de például kiváló informatikai tudással rendelkezik, vagy hasznos gyakorlati tapasztalatokat szerzett már valamilyen téren. Ekkor van esélye az elhelyezkedésre. Rosszabb helyzetben vannak a csak 8 általánossal rendelkezők. Ők szobalányként, konyhalányként helyezkedhetnek el akkor, ha már van tapasztalatuk és jó referenciájuk, de általában csak a közmunka marad nekik. Számukra a továbbtanulás is nehezebb, hisz egyelőre a legtöbb szakmát a 10. osztály elvégzése után lehet elkezdeni. Segítséget jelenthetnek azonban a különböző esélyteremtő programok. A RECIK is részt vesz ilyen programban a miskolci önkormányzattal együtt: a Lyukóban élő munkanélkülieknek egyéni fejlesztési terv alapján indítanak képzéseket, figyelembe véve a munkaerő-piaci helyzetet. A szakember hozzátette, jelenleg az is nagy probléma, hogy a szakképzést végző iskolák nem hangolják össze egymással és a munkaerőpiaccal a képzéseiket.

Tehát mindenképpen az a szerencsés, ha szerzünk valamilyen szakmát. Szabó András, a Szemere Bertalan Szakközépiskola igazgatója is ezt hangsúlyozta. Mint mondta, ha valakit nem vettek föl az egyetemre, vagy tanulmányi eredménye miatt nem jelentkezett, érdemes valamelyik szakképző vagy szakközépiskolában folytatni. A diákok két év alatt nem csak szakmához jutnak, nyelvet tanulhatnak, de felkészülhetnek az egyetemi továbbtanulásra is. A jelentkezés folyamatos, júliusban, az egyetem ponthatárok megállapítása után is lehet a szakközépiskolák szakmai képzéseire jelentkezni.

Kedvelt képzések

Szabó András ajánlott néhányat a szemerés képzések közül. Fiúknak jó lehetőség az autószerelő vagy autóelektronikai műszerész szakma, melyeket egy egyéves képzéssel lehet folytatni. Ennek végén autótechnikus válik a diákból. Közkedvelt szakmák a fodrász és kozmetikus, valamint az informatikai rendszergazda. Sokan választják a fogtechnikus képzést is, jegyezte meg az igazgató. Akik itt végeznek, általában a nyugati határszélre költöznek, mivel ott virágzik a fogturizmus. Aki művészi beállítottságú, az választhatja a fotográfus és fotótermék-kereskedő képzést, a dekoratőr, valamint a divat- és stílustervező szakmákat. A legtehetségesebb diákok ezeket az egyetemen is folytathatják. Mindemellett jó lehetőségnek ígérkezik a vasúti villamos jármű szerelője és a vasúti vontatott jármű szerelője szakma, melyet a diákok a Szemere tanulójaként, de a a Baross Gábor Szakközépiskolában sajátíthatnak el.

Érdemes tájékozódni a többi szakközépiskola képzései felől is, és főleg arról, milyen igénye van a munkaerőpiacnak.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában