Helyi közélet

2013.03.04. 13:06

Az út is megsüllyedt az omlás miatt Ormosbányán

Ormosbánya - Beomlott egy bányavágat Ormosbányán, de nem veszélyezteti a közeli idősek otthonát.

Ormosbánya - Beomlott egy bányavágat Ormosbányán, de nem veszélyezteti a közeli idősek otthonát.Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának következtében beomlott egy használaton kívüli bányavágat Ormosbányán, a településen működő idősek otthona közelében. Az esetről - és hogy milyen hatással van ez az intézmény lakóira - az otthon igazgatója nem mert információt adni.

Molnár István, a Bányavagyon-Hasznosító Kft. referense munkatársunknak elmondta: a vágat a talajszinttől 20-25 méter mélyen futhat, gyaníthatóan idáig ér annak az üregnek az alja, ami az idősek otthona közelében keletkezett. Az 50-60 centiméter átmérőjű gödör mellett a négy méter széles út is megsüllyedt egy három méter hosszon. A szinteltérés a legmélyebb pontján negyven centiméter lehet. A keletkezett üreget be kell tömni, mielőtt tovább növekszik, illetve míg ennek hatására további károk nem keletkeznek.

Tavaly pályázati forrás felhasználásával a Bányavagyon-Hasznosító a vágat egy részét eltömedékelte. Mint Molnár István elmondta, egy hetven méteres szakaszon, a vágatban lévő vizet felhasználva, mosatásos technológia alkalmazásával, homokkal tömedékelték el a vágatot, de az nem érintette a mostani omlás helyszínét.

Hétvégén tisztábban látunk

Hogy mekkora kiterjedésű üreg keletkezett, azt jelenleg még vizsgálják, így arra a kérdésünkre, hogy becsülhetően mennyibe kerül a vágat tömedékelése, egyelőre Molnár István nem tudott válaszolni; mint mondta, az nagyban függ attól is, milyen technológiát tartanak erre a legalkalmasabbnak. A próbafúrást már elvégezték, ennek tapasztalatait felhasználva döntenek a fenti kérdésben is.

Veszélyforrást jelenthet, hogy hét méteres mélységben úszóhomokréteg helyezkedik el, így elméletben nem lehet kizárni a felső talajréteg megcsúszásának valószínűségét sem, de mint Molnár István elmondta, a vágat nem megy el az idősek otthona alatt, a jelenlegi omlás az épület sarkától 13 méterre keletkezett, így nem veszélyezteti azt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában