Helyi közélet

2013.03.05. 16:22

Az autóipar ólommentesítése a cél

Miskolc - Autóipari kutatásra nyert el 600 millió forintot egy miskolci-debreceni konzorcium.

Miskolc - Autóipari kutatásra nyert el 600 millió forintot egy miskolci-debreceni konzorcium.Egészségünk megőrzése miatt igen fontos, hogy végleg eltűnjön az ólom, az ólmon alapuló eljárások mindennapjainkból. Különösen a gyermekek idegrendszeri fejlődéséra van káros hatással ez a fém, így már évtizedekkel ezelőtt megkezdődött egy olyan műszaki, technológiai fejlesztési folyamat, amelynek eredményeként az ólmot kivonták a festékiparból, a nyomdatechnikából és a gyermekjátékok alapanyagából. Napjaink ipari fejlesztéseinek egyik lényeges kérdése, hogy az ólom a lágyforrasztásból is eltűnjön.

Együtt a két szomszédvár

A hazánkban felfutóban lévő autóipari fejlesztések ösztönzése a célja a Miskolci Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémai debreceni Atommagkutató Intézete és a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. alkotta konzorcium projektjének. A közös munka révén környezetbarát anyaggal akarják kiváltani az autóiparban az ólomalapú anyagokat. A Forr-Ász elnevezésű, kétéves időtartalmú projektről Kékesi Tamás, a program szakmai vezetője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: nagyon leegyszerűsítve az anyagok egymáshoz rögzítésével foglalkozik a program.

„Az Európai Unió direktívái szerint 2015-ig az autóiparnak is át kell térnie a hagyományos, megbízható, jól bevált, ám a környezetre ártalmas, ólmot tartalmazó forraszanyagokról ólommentes, új forraszanyagok használatára” – magyarázta Kékesi Tamás. A projekt a járművek két alapvetően fontos működési rendszerére, az elektronikai egységekre és a motor hűtőrendszerére fókuszál.

Kapcsolódó kutatások

A projekt sikere elősegítheti a régió legnagyobb járműipari beszállítójaként számon tartott elektronikai cégek zökkenőmentes átállását az ólommentes technológiára. A Miskolci Egyetemen zajló kutatások egy része kötődik a programhoz, célzott alapkutatások működnek a hegeszthetőség, a hőkezelés és az alakíthatóság területén.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában