Helyi közélet

2013.02.20. 08:46

Postás lesz az iskolai kézbesítő

Miskolc - A szakember azt mondja, csak átmeneti az iskolavezetők túlterheltsége.

Miskolc - A szakember azt mondja, csak átmeneti az iskolavezetők túlterheltsége.Mint arról hírt adtunk a napokban, a volt önkormányzati iskolákban, melyek január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) fenntartásába kerültek, újabban rengeteg teher hárul az intézményvezetőkre. Olyan gazdasági és pénzügyi feladatot is el kell látniuk ugyanis, melyeket korábban az iskolák gazdasági ügyintézői végeztek.

Pluszfeladatok

Most azonban az igazgatóknak és a helyetteseknek kell foglalkozniuk például az intézmény költségvetésének lebontásával, a bérjegyzékkel, a táppénzzel kapcsolatos ügyekkel, az átutalásokkal és egyéb olyan pénzügyi feladatokkal, melyek sokszor gondot okoznak a pedagógusok számára. A gazdasági dolgozók ugyanis átkerültek a Miskolci Közintézmény-működtető Központhoz, és januártól ezeket a feladatokat nem végzik. Az egyik iskola úgy tudja, március végére rendeződik a probléma, a másik csak őszre kapott erre ígéretet.

Miért nem foglalkoznak továbbra is a gazdasági ügyintézők az iskola gazdasági ügyeivel? – kérdeztük Koszticza Kornéltól, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKK) igazgatójától. Megtudtuk: jogszabályok rendelkeznek arról, mely feladatokat kell ellátnia az új fenntartónak, azaz a KIK-hez tartozó tankerületnek, és melyeket a működtetőnek. Ez utóbbinak az ingó és ingatlan vagyon működtetése a reszortja, a szakmai tevékenységgel kapcsolatos feladatokat viszont a tankerületnek kell ellátnia. A közintézmény-működtető központnak három fő tevékenységi köre van: a gazdasági, a műszaki ügyek és az élelmezés. Tehát fenntartják az összes intézményi konyhát, üzemeltetik a kollégiumokat, gondoskodnak az intézményekben a karbantartásról és a takarításról. A gazdasági ügyintézők tehát az ezekkel kapcsolatos ügyeket intézik. És hogy kinek kellene akkor végeznie az egyéb ügyeket? Az igazgató elmondta: a tankerületekhez tartoznak a szakközépiskolák és szakiskolák teljes egészében, tehát ezek működtetése nem a város feladata. Ezen iskolák munkatársainak az átcsoportosításával lehetne megoldani a mostani problémákat. Úgy véli, a mostani gondok csak átmenetiek, az irány a különböző tevékenységek központosítása. Tervben van például, hogy az államkincstár átvállalja a jövőben az intézmények átutalásait, az iskolai kézbesítők pedig a Magyar Posta postásai lesznek majd.

Átmeneti helyzet

A Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központtól is azt kérdeztük, mikor várható az iskolákban változás. A következő választ kaptuk: „A KLIK tankerületeinek személyi állománya folyamatosan bővül, figyelembe véve az egyes területeken megoldandó speciális szakfeladatokat, szükségleteket. A KLIK által fenntartott és az önkormányzat által működtetett intézményekben a technikai, gazdasági személyzet is a működtetőhöz került. A szakmai feladatokkal járó pénzügyek kezelését ebben az átmeneti helyzetben az iskoláknak kell megoldaniuk, mindaddig, amíg minden ehhez szükséges feltételt a tankerületekben is sikerül megteremteni. Ez sok helyen az önkormányzatok segítségével zökkenőmentesen megoldható, ahogy az átalakításhoz is segítséget nyújtottak a törvényi előírásokon túlmenően is, de természetesen törekszünk a helyzet mielőbbi rendezésére

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában