Helyi közélet

2013.02.25. 12:38

Optikai kábelt vágott a fémtolvaj Megyaszónál

Megyaszó - Negyedszer rongálták meg az optikai kábelt, lassan megtanulhatnák: nincs benne fém.

Megyaszó - Negyedszer rongálták meg az optikai kábelt, lassan megtanulhatnák: nincs benne fém.Eddig ismeretlenek rongálták meg a Megyaszó határában lévő mezőn húzódó optikai kábelt vasárnap dél tájban, így négyezer ember maradt televízió, internet és telefon nélkül. A szolgáltató munkatársainak este nyolc órára sikerült mindenhol helyreállítaniuk a szolgáltatást.

A rongálónak vagy a vezetéket tartó néhány kilogrammos fémdarabra, vagy a kábelben remélt fémre fájt a foga. Bár immár negyedszer történik hasonló rongálás ezen a vezetékszakaszon, a fémtolvajok még mindig nem tanulták meg: semmi olyat nem rejt a szigetelés, amiért a hulladékvas-kereskedők egyetlen petákot is adnának, az optikai kábelek ugyanis üvegszálból és műanyagból készülnek.

Simon Péter, a szolgáltató Oláh és Társa Kft. műszaki vezetője munkatársunk érdeklődésére elmondta: Megyaszó és Szentistvánbaksa között húsz kilovoltos villanyoszlopokon húzódó optikai kábelt vágta el a rongáló, így húsz településen, négyezer előfizetőnél szünetelt a szolgáltatás. Ez egy négy kilométer kábelszakasz, aminek az őriztetését lehetetlen megoldani, mint ahogy áramellátás híján kamerát sem szerelhetnek az oszloporra.

A sorozatos lopási kísérletek, rongálások miatt a cég vezetése azt tervezi, hogy a kábelt a földbe süllyeszti, ám ennek milliós költségeit nehéz előteremtenie a társaságnak, amit az ez év januárjától a közművezetékek után méterenként kivetett 125 forintos különadó is tovább tetéz.

Simon Péter elmondta még: a kábelszakadás javítása optikai kábel esetében különösen időigényes, ugyanis 48 optikai szálat kell összehegeszteni az erre a célra szolgáló készülékkel, ehhez pedig a kábel mindkét végét be kell húzni a kocsiba, aminek a sérült kábelszakaszhoz juttatása is embert próbáló feladat volt a felázott, bozótos területen.

A műszaki vezető elmondta még: a korábbi rongálásokat, lopási kísérleteket követően a cég már nyomravezetői díjat is ajánlott fel, de ezek sem vezettek eredményre.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában