Helyi közélet

2013.02.14. 15:15

Nézőpont: Isten éltesse a Bálintokat!

<em>Kedves Bálintok! Miután – megjegyzem, látszólag – az ünnepeltek sorában háttérbe szorultak február 14-én, és – ugyancsak látszólag – előtérbe került Valentin, fogadják tőlem névnapi jókívánságaimat, Bálintok.&nbsp;Vagy Valentinok? </em><strong>Kovács Zsolt jegyzete.</strong>

Kedves Bálintok! Miután – megjegyzem, látszólag – az ünnepeltek sorában háttérbe szorultak február 14-én, és – ugyancsak látszólag – előtérbe került Valentin, fogadják tőlem névnapi jókívánságaimat, Bálintok. Vagy Valentinok? Kovács Zsolt jegyzete.Igen, mindkettő helyes, hiszen a Bálint név az angolszász országokban Valentinként ismert. A Bálint-nap ünnepe Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt a legtöbbek számára mint Valentin-nap jelent meg és vált népszerűvé jó két évtizeddel ezelőtt. Ezen az ünnepen, amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult, a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

És innentől kezdve a Valentin/Bálint-nap színtiszta kereskedelem, azaz, a kereskedelem ünnepe – szerintem. Szív alakú piros lufi, pihe-puha szőrmével körített szív formájú képkeret, szívet formázó ékszertartó, természetesen fénylő piros csomagolásba rejtett édességek tömkelege, puszilkózó pufók angyalkák a piros szívben, piros és rózsaszín árnyalatú képeslapok, és még lehetne sorolni, hiszen a Valentin-napi cukiságok kitalálói évről évre újabbnál újabb leleményes ajándékokkal késztetik vásárlásra a szerelmes fiúkat és lányokat, férfiakat és nőket. Megjegyzem, mindez hatalmas találmány, hiszen ki nem szeretné kifejezni szeretetét?! Sőt! Kötelező! Mert sajnos ott tartunk, hogy ciki nem adni Valentin/Bálint-napon. Adni olyat, ami trendi, ami divatos, aminek értéke van. Kifejezve ezzel, hogy szerettünknek is van értéke, legalábbis számunkra. És ma szinte mindent anyagban, értékben, azaz pénzben mérünk. Még a szeretet is – a legtöbb helyen február 14-én.

Persze lehetne egyszerűbben is, hiszen, mint ahogy a szeretetnek, szerelemnek nincs tömege, súlya, éppen úgy annak kifejezésének sem kellene lenni – függetlenül attól, hogy éppen divat vagy sem az ajándékozás. Egy ölelés, egy végtelenségbe merevedett pillantás, összeforrt ajkak, esetleg egy frappáns mondat vagy kérdés belekódolva egy üzenetbe, teljesen mindegy! Az őszinteség a lényeg. Ehhez pedig nem kell Valentin-nap! Vagy mégis? Igen, kell! Aki úgy érzi, akinek megadatik, legyen az év minden napja Valentiné. Február 14-én pedig az Isten éltesse a Bálintokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában