Helyi közélet

2013.02.04. 16:33

Küldjön hírt! - Búvárok a Tisza jege alatt

Tiszalúc - Búvárok gyakorlatoztak a Tiszalúci Holt-Tisza jéghideg vizében szombat délelőtt.

Tiszalúc - Búvárok gyakorlatoztak a Tiszalúci Holt-Tisza jéghideg vizében szombat délelőtt.A búvárok merülésvezetője, Szabó Ádám elmondta, hogy a gyakorlat célja, a jég alatti merülés biztonságos végrehajtásának begyakorlása volt. Emellett különböző műszaki és mentési feladatok elvégzését is gyakorolták a búvárok. Mivel a jég alatti merülés zárt téri merülésnek minősül, ezért speciális felszerelésekre és sokkal komolyabb felkészültségre van szükség ahhoz, hogy balesetmentesen végezhessék munkájukat a hivatásszerűen merülő szakemberek. Ugyanis ilyenkor, ha baj történik, nem tud akárhol felszínre jönni a búvár, mert a víz felszínét 25 cm vastag, áttörhetetlen jégréteg borítja. Az egyetlen menekülésre használható kijárat, az a kb. 1 négyzetméteres lék, melyen keresztül a vízbe szállnak. Éppen ezért fontos, hogy minden szakember rutinosan mozogjon ebben a jeges környezetben és ismerjen minden veszélyt, amely munkája során rá leselkedik. A víz hőmérséklete 1 és 4 °C között változik, ezért különösen oda kell figyelni a szabályos légvételre, ugyanis a túl gyors, szapora légzés - főleg vészhelyzetben - a légzőautomata szelepjeinek eljegesedését is eredményezheti, melynek következtében szabályozatlanul ömlik a levegő a búvár szájába, majd pedig pillanatok alatt kiürül a palackja. Ha nem sikerül időben kijutnia a felszínre, illetve a társai sem tudnak neki segíteni, akkor megfullad.

A gyakorlat során különböző mentési szituációkat, valamint többféle víz alatti szerelési feladatot végeztek a búvárok. A jeges vízben hamar elgémberednek az ember ujjai, ezért még egy egyszerűnek tűnő feladat is komoly kihívást jelent. Ezért is gyakorolták például a víz alatti csővezetékek össze- és szétszerelését, különböző tárgyak felkutatását és kiemelését, valamint elsüllyesztett fémszerkezetek összeállítását. Ezek mind-mind olyan feladatok, melyekkel nap, mint nap találkozhatnak munkájuk közben és meg kell tudniuk csinálni még vakon is, hisz a hazai tavakban, folyókban nulla centiméteres látótávolság mellett kell tudniuk elvégezni a rájuk bízott feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában