Helyi közélet

2013.02.04. 10:11

Ki tanítja majd a szakmát?

Miskolc - Nem lesznek mérnöktanárok és szakoktatók a kényszernyugdíjazás után.

Miskolc - Nem lesznek mérnöktanárok és szakoktatók a kényszernyugdíjazás után.Áprilisban a nyugdíjas, de még tanító pedagógusoknak is nyilatkozniuk kell, munkabérüket vagy nyugdíjukat választják-e. Az oktatást érintő „kényszernyugdíjazás” nem kis zavart kelt majd az iskolákban, mondták lapunknak az érdekvédők.

Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke elöljáróban hangsúlyozta: a PSZ az ombudsmanhoz fordult, mert szerintük alapjogokat sért a rendelkezés. Egyelőre nem tudni, mennyi nyugdíjas dolgozik különböző oktatási intézményekben, az iskolák új fenntartója most végzi felmérést, mondta Bodolay Zoltán.

Feszített tempó

A felmérés arra is kitér, hogy melyik nyugdíjas pedagógus mit tanít, melyik osztályban és hány órában. Az érdekvédőknek az a félelmük, hogy mivel új pedagógusokat majd nem lehet felvenni a nyugdíjasok helyére, „kifeszített tantárgyfelosztás” vár majd a pályán lévő kollégákra. Az elnök azért reménykedik, hogy legalább azok a nyugdíjas pedagógusok maradhatnak a pályán, akik csak óraadóként dolgoznak, tehát heti 1-2 órát tanítanak. Bodolay Zoltán szerint szükség van a nyugdíjas kollégákra, különösen azokra, akik természettudományos tantárgyakat tanítanak, vagy szakoktatók, vagy kis óraszámú tárgyat tanítanak. Még egy problémára hívta fel a figyelmet: korosodik a tantestület, mert a hosszú létszámstop miatt a fiatal kollégák máshol találták meg a számításukat.

Egyelőre senki nem tudja, pontosan hány nyugdíjas pedagógus dolgozik az országban vagy a megyében, mondta lapunknak Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete regionális ügyvivője. A szaktárca is bizonytalan ebben, országos szinten 4-7 ezerre tippeli a számukat.

Burkolt létszámleépítés

Az ügyvivő szerint az új rendelkezés a szakos ellátás hiányát okozza majd, hiszen aki most félállásban dolgozik, az bizonyára a nyugdíját választja majd. Felhívta a figyelmet: sokan talán azt gondolják, hogy a nyugdíjazással a fiatal pedagógusok kapnak lehetőséget az elhelyezkedésre, de az iskolák nem vehetnek föl új kollégákat a nyugdíjasok helyére.

– Ez burkolt létszámleépítés – jegyezte meg az érdekvédő. – De attól is félni lehet, hogy a hiányzó tanárok óráit majd úgynevezett „utazó pedagógusként” az aktív korúaknak kell megtartaniuk. Probléma lesz a szakmai tárgyak esetében – tette hozzá –, mert mérnöktanár például alig van.

Nem csak a mérnöktanárok, de a szakoktatók nagy része is nyugdíjas. Ez derült ki, amikor a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolában érdeklődtünk. Simon József gyakorlati oktatásvezetőtől megtudtuk, se hegesztő, se gépi forgácsoló szakoktatót nem találtak, ezért a nyugdíjasokat kellett visszahívni, de a CNC-képzésre is nehezen találni hozzáértő embert. A jó szakemberek ugyanis, nem tanítani mennek, hanem az iparban helyezkednek el dupla fizetésért.

ÉM-HE


Az egyetemek is aggódnak

Súlyos feladatellátási és működési gondoktól tartanak az állami felsőoktatási intézmények vezetői is az új nyugdíjazási szabály miatt, amelynek értelmében több száz dolgozótól meg kell válniuk. A Miskolci Egyetemen azonban nem kell ilyesmitől tartani, mondta lapunknak Patkó Gyula rektor, ugyanis csekély (3 százalék) azoknak az oktatóknak a száma, akik nyugdíj mellett dolgoznak is. Az intézménynek főleg olyan nemzetközi hírű professzorai vannak, akik ugyan elérték a nyugdíjkorhatárt, de nem nyugdíjaztatták magukat. Ők ugyanis a jogszabályok szerint 70 éves korukig oktathatnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában