Helyi közélet

2013.02.07. 10:59

Irányított véradás: mi benne az új?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Akinek szánjuk a vérünket, annak ismernünk kell bizonyos adatait. A Bencéét is...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Akinek szánjuk a vérünket, annak ismernünk kell bizonyos adatait. A Bencéét is...A leukémiában szenvedő focista, Rakaczki Bence számára a különféle szurkolói körök hónapok óta szerveznek országszerte irányított véradást. Idén egy olvasónk, aki korábban már adott vért Bence számára, jelezte: nem vették le irányított véradás keretében tőle a vért a miskolci vérellátóban, mondván: január 15-től azt már csak akkor tehetik meg, ha a véradó közli a beteg adatait is... Mi változott, s miért, kérdeztük az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesétől, dr. Nagy Sándortól.

– Az irányított véradáshoz - azért, hogy biztosan az kapja meg a vért, akinek a donor szánja – törvény szerint eddig is szükség volt annak a betegnek az adataira, akinek a vért szánják: a TAJ-számára, a intézmény nevére, amelyikben kezelik, a kezelőorvosa nevére. Január 15-től csak az változott, hogy most már a vércsoportját is meg kell nevezni. Az ettől különböző vércsoportú donortól is levesszük a vért, de azt nyilván csak más kaphatja meg. Ezt minden esetben elmondjuk, de nem mindenki érti meg, s többen úgy értelmezik, hogy őket elküldték.

A konkrét esetünkre vonatkozóan a szakember kijelentettet: „Ha tavaly levették valahol a véradótól a vért a beteg adatainak ismerete nélkül, akkor hibáztak. Ez nem jogalap arra, hogy ismét hibázzunk.”

Az is elképzelhető, hogy a korábbi irányított szervezett véradásnál a szervezők birtokában voltak Bence adatainak. Így van ez a napokban zajló, az Abaújszántói VSE és Magyar Vöröskereszt Szerencsi Szervezete által generált akcióknál is. Ezekre hirdetéményeikben várnak minden önkéntes véradót, akik közül Bencének a 0 Rh+ vércsoportúak vére ajánlható fel, minthogy ez egyezik meg Bence vércsoportjával. De a többieké sem „fölösleges”, csak másoknál használják fel.

Az igazgató úgy véli: az irányított véradásnál az akarás és az elvárás miatt nagyobb a nyomás a véradók vállán, ami miatt esetleg eltagadhatnak korábbi betegségeket, veszélyeztető körülményeket. Ezért volna szerencsésebb, s ez szolgálná a vértranszfúzióra szorulók nagyobb biztonságát is, ha minél többen vennének részt rendszeresen önkéntes véradáson, s az így biztosított nemzeti vérkészletből mindenkor tudnák fedezni az igényeket.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában