Helyi közélet

2013.02.19. 15:38

Górcső alatt voltak a szállítók – TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Miskolc - A három napos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban a tehergépjárművek és autóbuszok, valamint vezetőik ellenőrzésére terjedt ki.

Miskolc - A három napos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban a tehergépjárművek és autóbuszok, valamint vezetőik ellenőrzésére terjedt ki.A TISPOL Műveleti Csoport éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation truck & bus " nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés 2013. február 12-14. között a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi tehergépjárművekre és autóbuszokra egyaránt kiterjedt.

Az ellenőrzés sorozat célja volt a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett balesetek súlyossági fokának csökkentése, a napi, valamint heti vezetési és pihenőidők betartásának, valamint a tehergépjárművek és autóbuszok műszaki állapotának ellenőrzése. A rendőrök azonban a közlekedési szabályok megsértésének észlelése esetén más járművek vezetőivel szemben is intézkedtek.

TISPOL mérleg:

  • Összesen 487 tehergépjárművet és 41 autóbuszt, illetve azok vezetőit ellenőrizték a rendőrök.
  • A hatóság 135 tehergépjármű esetében tárt fel hiányosságot.
  • Az autóbuszok ellenőrzése során 6 esetben merült fel rendellenesség.
  • Az intézkedések során 31 esetben kellett fellépni a sebességhatár túllépése miatt, 11 alkalommal a biztonsági öv használatának elmulasztásáért.
  • Tachográffal kapcsolatos jogsértés miatt 18, vezetési és pihenő idővel kapcsolatosan 8, míg tachográf manipuláció gyanúja miatt 2 alkalommal intézkedtek a járőrök.
  • A felmerült műszaki hiányosságok 30 esetben igényelték a fellépést, túlsúlyos jármű vezetése miatt 9, míg rakomány rögzítésével kapcsolatos szabályszegés miatt 1 alkalommal kellett a rendőröknek intézkedniük.
  • Az akció során egyéb intézkedések kapcsán 6 esetben készült szabálysértési feljelentés és 60 fővel szemben 530 000 forint helyszíni bírság lett kiszabva.
  • Kiemelendő, hogy a három nap alatt ittas tehergépjármű vagy autóbusz vezetőt nem szűrtek ki a rendőrök.
  • A tehergépkocsik közlekedésének átlagot meghaladó biztonsági kockázata van, hiszen méretüknél és tömegüknél fogva egyaránt legnagyobbnak számító járművekkel szemben a közúti közlekedés más résztvevői lényegesen védtelenebbek.

    A buszok és vezetőik ellenőrzése pedig azért fontos, mert a buszokkal okozott, vagy azok érintettségével bekövetkező balesetek mindig magukban hordozzák a tömegszerencsétlenség, esetlegesen a halálos tömegszerencsétlenség bekövetkezésének lehetőségét.

    - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában