Helyi közélet

2013.02.18. 15:16

Egyházi lesz a szerencsi gimnázium

Szerencs - A Bocskai Gimnázium maga kérte az egyházi fenntartásba vételt.

Szerencs - A Bocskai Gimnázium maga kérte az egyházi fenntartásba vételt.A szerencsi Bocskai István Gimnázium egyházi intézménnyé válhat a jövőben. Az iskolának a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett a Római Katolikus Egyház, pontosabban az Egri Főegyházmegye lenne a fenntartója. Dr. Gál Andrástól, a szerencsi gimnázium igazgatójától megtudtuk, decemberben tulajdonképpen ő kereste meg az egyházat a fenntartóváltás gondolatával. Mint fogalmazott, ezzel szakmailag és gazdaságilag is önállóvá válhatnának, de ennél is fontosabb számára és a tanári kar nagy részének a számára is a keresztény értékrend átadása az iskola diákjainak. Szerencsen a közelmúltban egyházivá vált az egyik általános iskola is, így az ott végzett gyerekek folytatást találnának a gimnáziumban, indokolt az igazgató.

Elmondta azt is: decemberben már járt az iskolában Ternyák Csaba egri érsek és az érsekség küldöttsége. Ők megismerkedtek az intézményben folyó munkával, képzésekkel, majd találkoztak a szülők, valamint a diákok képviseletével.

Mindenki szeretné

Az előzetes felmérésekből kiderült, a szülők kétharmada szeretné, ha a gimnázium egyházi fenntartásba kerülne, a diákoknak pedig valamivel kevesebb mint kétharmada nyilatkozott így. A tantestületből is csak egy fő tartózkodott és egy fő szavazott nemmel az egyházi átvétel kérdésében. Az igazgató hangsúlyozta: azon diákok számára, akik jelenleg a gimnázium tanulói, nem lesz kötelező a hittan, helyette etikát választhatnak. Az iskola jelenlegi képzései pedig a jövőben folytatódnának.

Megkérdeztük az igazgatótól, nem éri-e hátrány a nem vallásos diákokat amiatt, hogy a városban nincs másik gimnázium. Dr. Gál András azt válaszolta, 20 kilométeres körzetben 2-3 középiskolát is találnak a diákok, akiknek egyébként 70 százaléka bejáró, tehát jelenleg is utazniuk kell.

Más forrásból úgy tudjuk: ebben az évben 40 iskola jelezte az Egri Főegyházmegyének, hogy szeretnének egyházi fenntartásba kerülni. Hétfőn nem tudtuk elérni az érsekség illetékesét, így ezt a hírt senki nem erősítette meg.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában