Helyi közélet

2013.02.06. 11:24

Csak szurkolói együttműködéssel érhető el a cél

Miskolc - Diósgyőrben 88,8 millió forintból valósul(t) meg a stadionbiztonsági projekt.

Miskolc - Diósgyőrben 88,8 millió forintból valósul(t) meg a stadionbiztonsági projekt.Múlt év őszén elkezdődött a Magyar Labdarúgó Szövetség ,,Stadionbiztonsági projekt”-je a diósgyőri stadionban is, amely azon hat helyszín között szerepelt, ahol az első ütemben kiépítik a rendszert. Akkor azt írtuk, hogy a beruházás keretében hét dupla, valamint két szimpla embermagasságú, forgóvillás kaput szerelnek fel, valamint harminc kamerát, továbbá felállítanak egy úgynevezett vezetési pontot monitorokkal a pályagép-tároló tetején. Az elmúlt napokban lapunk munkatársai azt tapasztalták, hogy a stadionban gyakorlatilag végeztek a munkákkal a szakemberek, ám amikor Balla Lászlót megkerestük, hogy kérdéseinkre válaszokat kapjunk, a létesítmény-igazgató a honi szövetséghez irányított bennünket, mondván, mindenfajta ezzel kapcsolatos információt csupán az MLSZ által megbízott személy adhat.

Mester Sándornak, a projekt kommunikációs szakértőjének elöljáróban azt vetettük fel, hogy az előzetes elképzelések szerint úgy volt, hogy az első ütemben szereplő stadionokban (Győr, Diósgyőr, Újpest, Haladás, Kecskemét, Honvéd) október 30-ig elkészül a beruházás, azonban erre nem került sor, pontosabban egyben igen, ugyanis a Szusza Ferenc-stadionban próbaüzem zajlik.

- A módosított projektterv szerint 2012. december 31-ig megtörtént a fizikai átadás az MLSZ-nek. Jelenleg van, ahol a próbaüzem folyik, van ahol a működtetést végző személyzetet oktatják, és ott, ahol szükséges, a következő hónapban megtörténnek a hibajavítások és hiánypótlások – jegyezte meg Mester Sándor, aki hozzátette: az első ütem szerződéses értéke nettó 646 millió forint plusz ÁFA.

Az új rendszerből adják

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy ezen összegen belül mennyi a diósgyőri stadionban elvégzett beruházás értéke, illetve érdeklődtünk a munkálatok ,,hivatalos" állásáról.

- A DVTK stadionjában a biztonsági eszközök és rendszerek, valamint az építészeti átalakítások nettó, áfa nélküli szerződéses értéke 88,8 millió forint. Itt is tavaly év végéig megtörtént a fizikai átadás az MLSZ-nek, most a próbaüzem folyik – árulta el Mester Sándor.

A kommunikációs szakértő úgy prognosztizált, hogy a februári előkészületi mérkőzéseken (egyelőre nem tudni, hogy az egyetlen, ebbe az intervallumba eső, február 22-i, DVTK - Mezőkövesd találkozót a stadionban rendezik-e) az eszközök és rendszerek a teljes funkcionalitásukkal fognak működni, a jegyeket már az új rendszerből adják és nyomtatják ki, a szurkolók az új beléptető kapukon keresztül jutnak be a stadionba, működik majd a kamerás megfigyelő rendszer is. A kivitelező cég e mérkőzések alatt teljes körű helyszíni támogatást nyújt a klub munkatársainak.

Alapvető emberi normák

Milyen teendőik vannak, lesznek a szurkolóknak ha beindul a rendszer? Hogyan, hol vehetnek belépőjegyet? Hogyan, milyen procedúrát kijárva kaphatnak klubkártyát? – ezeket is felvetettük Mester Sándornak.

- A stadion biztonság projektet el kellett indítani – szögezte le. – Elsőként említendő a jogszabályi megfelelés kényszere. A sportról szóló és a sporthuliganizmus visszaszorítása érdekében hozott törvények és törvénymódosítások meghatározzák azokat a követelményeket, amelyek a labdarúgó események rendezőire és a stadionokra vonatkoznak. Ugyancsak e fejlesztés irányába mutat az MLSZ stratégiája, amely minden eszközzel a labdarúgás népszerűségének növelését kívánja szolgálni, a kulturált szurkolás elterjesztéséhez infrastrukturális fejlesztésekkel kíván hozzájárulni. Végül, de nem utolsó sorban szólni kell arról is, amit a FIFA idén nyilvánossá vált súlyos büntetése tesz még hangsúlyosabbá. A stadionokban is meg kell felelni az alapvető emberi normáknak, a nemzetközi elvárásoknak. Nem csupán az a feladat, hogy gondoskodjunk a szurkolók fizikai biztonságáról és kényelméről, hanem az is, hogy megakadályozzuk a verbális agresszió, a rasszizmus térnyerését a lelátókon. A projekt során olyan berendezések és rendszerek jöttek létre, központilag és az egyes stadionokban, amelyek révén lehetővé válik a törvényekben előírt beléptetés, a névre szóló jegy kiadása, a személyi azonosítás, a kamerás megfigyelés és annak megakadályozása, hogy eltiltott vagy kitiltott szurkolók bejussanak a meccsekre. Magától értetődő, hogy a fokozott biztonságot szolgáló intézkedések csak akkor érhetik el céljukat, ha a szurkolók együttműködnek. A jegykiadás és beléptetés megváltozott folyamata miatt ajánlott, hogy a jegyvásárló szurkolók előbb érkezzenek a stadionba, mint ahogyan azt korábban tették. Ami pedig a klubkártyát illeti, van olyan klub, amelynek menedzsmentje örömmel veszi e lehetőséget, és van, amelyik egyelőre nem alakította ki határozott álláspontját. A klubok bocsájtják ki a szurkolóiknak a számos előnnyel járó klubkártyákat. A klubkártyával rendelkező szurkoló gyorsabban jut jegyhez, a jegyvásárláskor nem kell a személyi adatait bediktálnia a pénztárnál, a klub pedig felhasználhatja a klubkártyák tulajdonosairól keletkező információkat szolgáltatásai jobbítása, fejlesztése érdekében. Ma még kevés jegyet vásárolnak a szurkolók online felületeken, illetve okos telefonokkal, azonban igen nagy valószínűséggel néhány éven belül e téren is megváltoznak majd a vásárlási szokások: az új rendszer – egy külön folyó fejlesztés eredményeként – képes lesz ilyen igények kielégítésére is.

ÉM-MI


Miskolc - "Sokan értetlenül nézték, hogy mi történik a Bp. Honvéd elleni utolsó hazai mérkőzésünkön és még a mai napig sokan nem hiszik el, hogy meg tudjuk lépni azt, amit a következőkben olvashattok. Akik nem részesei ennek a szubkultúrának, azok általában nem értik a mi sajátos elveinket, ezért kaptunk kritikákat, hogy cserbenhagyjuk a klubot." - A DVTK szervezett szurkolói csoportjainak közleménye.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában