Helyi közélet

2013.02.28. 13:28

Comenius: "Kár lenne veszni hagyni"

Sárospatak, Eger - Az egri főiskola vezetői látnak reális esélyt a sárospataki kar gazdaságos működésére.

Sárospatak, Eger - Az egri főiskola vezetői látnak reális esélyt a sárospataki kar gazdaságos működésére.Mint arról korábban hírt adtunk, február 19-én úgy döntött a sárospataki Comenius Főiskolai Kar, hogy leválik a Miskolci Egyetemről, egyben kezdeményezi az egri Eszterházy Károly Főiskolához történő csatlakozását. Mint kiderült, a egri és a sárospataki intézmény már több éve folytat tárgyalásokat egymással, de a végső döntéshez végül az vezetett, hogy a Miskolci Egyetem az állami támogatás folyamatos elvonása miatt meg kívánta szüntetni sárospataki telephelyét. A tervek szerint a pataki képzéseket Miskolcra vitte volna, Sárospatakon viszont a város vezetése is a kar további működése mellett állt ki.

Vonzó képzésekkel

Ha a Miskolci Egyetemnek nincs, az egri főiskolának miből lesz pénze fenntartani a pataki kart? Ezt kérdeztük néhány napja Hauser Zoltántól, az Eszterházy Károly Főiskola rektorától, aki úgy fogalmazott: két szakkal nem lehet kart fenntartani. Ezzel arra utalt, hogy jelenleg a sárospataki karon óvodapedagógus és tanító alapszakok indulnak. A rektor kifejtette: olyan képzéseket kell kínálni Sárospatakon, melyek vonzóak a fiatalok számára. Mert ha van hallgató, akkor van állami támogatás is, amit kiegészítenek a diákok befizetései. Jelezte: tíz éve még közel 1500 hallgatója volt a Comenius Karnak, ma mindössze 300-400. Az új képzésekkel viszont szeretnék a létszámot újra 1000 körülire emelni. Mindezek mellett a pedagógusképzésre nagy feladat vár a jövőben, hisz sok munkát ad majd miután a pedagógus-életpályamodell bevezetik, fűzte hozzá Hauser Zoltán.

Jól gazdálkodtak

Honfi László, az egri főiskola intézetigazgatójától, tanszékvezetőjétől is azt kérdeztük, hogy látja, lesz-e pénze a főiskolának a pataki kar fenntartására. Ő elöljáróban jelezte: az egri főiskola szenátusának még rá kell bólintania a Comenius Kar csatlakozására. Mint kifejtette, egyébként van rá reális esély, hogy működőképes legyen a pataki kar az egri főiskola részeként. Mert bár a felsőoktatási intézmények mára jókora adósságot halmoztak fel, az egri intézmény vezetése eddig olyan ügyesen gazdálkodott, hogy nincs adóssága. Hozzátette: bár az egyre nagyobb állami elvonások miatt előfordulhat, hogy a jövőben ez nem sikerül nekik sem. A szakember szerint azért is logikus a két intézmény egyesülése, mert így az egri főiskola lefedné a pedagógusképzés teljes vertikumát a csecsemőápolástól tanárképzésig.

– Kár lenne veszni hagyni egy olyan szellemi központot, mint a sárospataki kar, hisz az intézménynek szellemi kisugárzása van. Ha ezt megszüntetnénk az helyrehozhatatlan hiba lenne - hangsúlyozta Honfi László.

Jelezte: szerinte annak nincs akadálya, hogy az egri főiskolán már jól bevált képzéseket Sárospatakon is elindítsák, mert mivel ugyanarról az intézményről van szó, nem számítana párhuzamosságnak. Akik pedig Észak-Magyarországon laknak, azoknak nagy segítséget jelentene, hogy a közelben is találnak vonzó szakokat.

ÉM-HE


Sárospatak, Eger - Az egri főiskola új szakokat és szakirányokat indítana Sárospatakon.

Sárospatak, Eger - Van jövője a sárospataki karnak. Eger szívesen fogadja.

Sárospatak - A kari tanács egyhangúlag kezdeményezte a leválást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában