Helyi közélet

2013.02.11. 14:44

Betekinthettek a kulisszák mögé

Ózd - Az ózdi Olvasó Épületében néhány óra erejéig a színfalakon túlra is nézhettek az érdeklődők.

Ózd - Az ózdi Olvasó Épületében néhány óra erejéig a színfalakon túlra is nézhettek az érdeklődők.Ózd egyik legpatinásabb épülete engedett betekintést a legféltettebb titkaiba. Az 1924-ben átadott Olvasót néhány órára teljesen megnyitották a nagyközönség előtt. Azok, akik az előadásokkor csupán a színház, vagy a tánctermet, esetleg a további helységeket veszik igénybe, most betekinthettek a kulisszák mögé. Szervezett csoportokban, idegenvezetővel ismerhették meg a ház múltját és jelenét. Az egy órára tervezett, számos állomásból álló kirándulás szinte minden esetben elhúzódott, annyi kérdés és érdeklődés merült föl a látogatóktól.

Tanulás és nosztalgia

- A fiatalok ezen a napon megismerhették az Olvasó történelmét, az idősebbeket pedig nosztalgikus élmények fogták el, amikor belépnek e falak közé - tette hozzá a nyílt naphoz Kocsik László, az Ózdi Művelődési Intézmények kulturális menedzsere. A közönségtől elzárt terek megtekintését nagyon élvezték a csoportok. Teljesen végigjártuk az Olvasót, voltunk a színpadon, a zenekari árokban, a pincében és a zsinórpadláson is. Az érdeklődő ózdiak teljes képet kaphattak arról, hogy egy-egy kulturális program során mi hogyan működik a házban.

Az Olvasót 1924-ben adták át, mivel akkoriban a gyári munkásréteg körében hatalmas igény volt a művelődésre. A kohászat virágzása idején a város és a környék egyik legismertebb épületévé vált, ám a kilencvenes évek második és a kétezres esztendők első felében anyagiak híján zárva tartott. A felújított házat 2007-ben adták át, azóta számít ismét Ózd és a kistérség kulturális központjának.

Hatalmas méretek

- Néhány számadattal is lehet érzékelni ennek az épületnek a hagyományát és a nagyságát - folytatta Hornyák Attila, az ÓMI műszaki csoportvezetője. - A hasznos alapterülete 2400 négyzetméter, amit egy kicsit mindig bővítünk. Igyekszünk ugyanis a használaton kívüli részekből is bevonni a mindennapi munkába. A leglátogatottabb helységünk a színházterem, ami 28 méter hosszú, 18 méter széles, a belmagassága pedig 14 méter. Ha belép valaki a házba, akkor elsőre talán nem tűnnek föl ezek a méteretek, hiszen a látogatók az egyéb szépségekre és nyilván az előadásokra figyelnek. A legutóbbi felújításkor a kivitelező figyelt arra, hogy a régmúlt jellemző vonásai megmaradjanak az épületnek, ugyanakkor a technikai megoldások terén nyilván már a mai kor követelményeinek is meg kell felelnie.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában