Helyi közélet

2013.02.01. 19:24

Arcok a megyéből - Bartók-maratonon zongorázik vasárnap Attila

Miskolc - A 8. osztályos Heinrich Attila tanára szerint is kívételes zenei tehetség.

Miskolc - A 8. osztályos Heinrich Attila tanára szerint is kívételes zenei tehetség.Rangos rendezvényen zongorázik vasárnap a 14 éves Heinrich Attila, a Művészetek Palotája egész napos rendezvényén, a Bartók-maratonon lép fel. A teljes műsort 11.30-tól élőben közvetíti a Bartók Rádió.

Eckhart Gábor, a Zenekadadémia kivételes tehetségek osztályának tanára keresett meg, hogy nem vállalná el Attila a fellépést ezen a rendezvényen, ahol egész nap Bartók Béla művei hallhatók majd – mondta lapunknak Csabay Csilla, Heinrich Attila tanára, a Miskolci Egressy Béni- Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatóhelyettese. Öt növendéket kértek fel az országból, s azért esett Attilára a választása, mert több versenyen hallotta már.

A tanárnő megjegyezte, Attila valóban kiemelkedő képességekkel rendelkezik, figyelmes, éber, határozottan, karakteresen játszik. A Bartók-maratonon nagyon izgalmas darabot ad majd elő Bartók Mikrokozmosz köteteiből.

Heinrich Attila 8.osztályos a Komlóstetői Általános Iskolában, s éppen felvételire készül, a Herman Ottó Gimnáziumban szeretne német tagozaton továbbtanulni.

– Óvodás koromban döntöttem el, hogy szeretnék zongorázni – mesélt a kezdetekről, megtudtuk, 5-6 éve jár a zeneiskolába. Ez idő alatt sok-sok versenyen vett részt, sorolta is eredményeit: a legtöbbet megnyerte, vagy az elsők között végzett, nívódíjat kapott. A Chopin Nemzetközi Zongoraversenyeken is döntőbe jutott, vagy különdíjban részesült.

Elárulta, rengeteget gyakorol, most például a Bartók-maratonra, két hete nagyon intenzíven készülnek.

Attilától megtudtuk, Chopin műveit szereti a leginkább hallgatni és játszani is. Már ha komolyzenét hallgat. Mindenevő ugyanis, a könnyedebb műfajokat is kedveli, bár kedvence nincs, azt hallgatja, „ami megy a rádióban.”

Gyakran szokott az iskolában is fellépni, az osztálytársai mindig mondják, tetszik neki, amit csinál. Kérdeztük, miért nem zenei szakközépiskolában tanul tovább. Megjegyezte, szeretné más területen is kipróbálni magát – ezért döntött a nyelvtanulás mellett – aztán később dönt, hogyan tovább.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában