Helyi közélet

2013.02.28. 16:47

A kérdés: nyugdíj vagy fizetés?

Miskolc, Mezőkövesd - Év végig biztosan dolgozhatnak a nyugdíjas pedagógusok.

Miskolc, Mezőkövesd - Év végig biztosan dolgozhatnak a nyugdíjas pedagógusok.A tanév végéig taníthatnak a nyugdíjas tanárok, közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán, hozzátéve: a tanév biztonságos befejezése és az lapfeladatok ellátása érdekében született a döntés. A nyugdíjas pedagógusok számára azonban a kormány lehetővé teszi, hogy egyedi engedéllyel tovább dolgozhassanak azokon a területeken, ahol másképp nem lehet megfelelő szakos tanárt biztosítani. Mint ismeretes, a közszférában, akik a nyugdíj mellett dolgoznak és munkabérben részesülnek, dönteniük kell: a nyugdíjat vagy a bért választják. Az általunk megkérdezett iskolavezetők szerint a reál szakos pedagógusokból és a mérnöktanárokból már most is hiány van.

Aranyat érnek

Csirmaz István, a mezőkövesdi Széchenyi István Szakképző Iskola igazgatója szerint a kormány elképzelése helyes abból a szempontból, hogy egy-egy ember ne részesüljön kétféle juttatásban, amikor több száz diplomás vár arra, hogy munkához jusson. Jelezte: csak a mezőkövesdi munkaügyi kirendeltségen közel 180 állás nélküli pedagógus vár valamilyen lehetőségre. Hozzátette: igaz, többségük humán szakos, akiknek jóval nehezebb elhelyezkedniük, mint a reál szakosoknak. A nyugdíjas korú szakoktatók viszont aranyat érnek, fogalmazott, hiszen az ő tapasztalatukat, szaktudásukat nem lehet pótolni. A Széchenyiben is van 3 ilyen oktató, akikre valószínűleg a jövőben is szükség lesz.

Az egyházi intézményekre nem vonatkozik az új jogszabály, mondta lapunknak Ábrám Tibor, a Lévay József Református Gimnázium igazgatója, mert az itt dolgozó pedagógusok nem közalkalmazottak. A tapasztalat viszont az, hogy kémia- és fizikatanárt már most is nagyon nehéz találni, mert az elmúlt években kevesen végeztek ilyen szakon. Az igazgató szerint, ha más megoldás nem marad, bent kell tartani a rendszerben a nyugdíjas tanárokat.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában