Helyi közélet

2013.01.25. 12:00

Volt némi izgalom, de nyugi van

Miskolc - Mint arról már beszámoltunk, több ponton is változtak a jogosítvány megszerzésének feltételei 2013. január 19-től. Ennek kapcsán kérdeztük a szakembert.

Miskolc - Mint arról már beszámoltunk, több ponton is változtak a jogosítvány megszerzésének feltételei 2013. január 19-től. Ennek kapcsán kérdeztük a szakembert.A kormányzati kommunikáció szerint a jogszabály-módosítással "a cél - túl az uniós kötelezettség teljesítésén - a közúti közlekedés biztonságának javítása".

- Egyetértek! - jelentette ki Tóth Tibor, a Tóth Autóiskola iskolavezető-tulajdonosa lapunk azon felvetésére, hogy egyetért-e a korhatár emeléssel. - Különösen a motoros balesetek miatt! Elsődleges célunk ugyanis amellett, hogy tanítunk az, hogy jó irányba javuljanak a baleseti statisztikák.

A jogszabály-változás előtt viszont elterjedt az a szóbeszéd is, hogy a B-kategória elvárásai is változni fognak. A pletykák szerint 18, vagy akár 21 éves kornál húzták volna meg a határt a jogalkotók a mostani 17 évvel szemben. Nem így történt, amit Tóth Tibor is üdvözölt.

- Hallottam ezekről a pletykákról, amelyek szerencsére nem bizonyultak igaznak - fogalmazott. - Azért örülök, hogy maradt a 17 éves korhatár, mert a szülőknek továbbra is nagyobb rálátása marad a gyerek vezetésére, mint ha például 21 esztendősen szerezhetett volna mondjuk egy egyetemista, vagy egy külföldön dolgozó fiatal jogosítványt, amikor már nincs a szülői ház közelében. Jelenleg nagyobbnak érzem a szülői kontrollt, ami jó, hogy megmaradt.

A "nagymotoros" változások kapcsán, az elmúlt időszakról Tóth Tibor elmondta, hogy volt tavaly némi ijedtség a jelentkezők körében, de amint biztossá vált, hogy mit is tartalmaznak a változások, nyugodtabb lett a "piac".

A tények

Emlékeztetőül: 2013. január 19-ét követően a 14. életévét betöltött fiatalok szerezhetnek „AM”kategóriás vezetői engedélyt. Az „AM” bekerült a nemzetközi kategóriák közé, viszont a 16. életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre. 2013. január 19-től az „A2” alkategóriában is elkezdődik a járművezető képzés. Az „AM” kategória megjelenésén túl 2013. január 19-től megjelenik az „A2” alkategória és a „B1” alkategória, és ezzel egyidejűleg megszűnik az „M” és az „A korl.” kategória képzése. Ugyanakkor életbe léptek egyéb korhatár módosítások: „A” kategória (motorkerékpár) esetében 21. életévről 24. életévre, „C” kategória (tehergépkocsi) esetében 18. életévről 21. életévre, „C+E” kombinált kategória (tehergépkocsi nehéz pótkocsival) esetében 18. életévről 21. életévre, „D” kategória (autóbusz, illetve könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény) esetében 21. életévről 24. életévre, „D+E” kombinált kategória esetében 21. életévről 24. életévre változott a vezetői engedély megszerzésének alsó korhatára.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában