Helyi közélet

2013.01.18. 19:57

Több per is folyik a távhőszámlák ügyében

Miskolc - Elnapolták pénteken azt a másodfokú tárgyalást, amelyet távhőügyben tartottak a megyei bíróságon.

Miskolc - Elnapolták pénteken azt a másodfokú tárgyalást, amelyet távhőügyben tartottak a megyei bíróságon.Az elsőfokú tárgyalásról annak idején – mint furcsa ítéletről – számolt be portálunk: lényege, hogy még maga a bíró is elismerte, hogy igazságtalan. 484 ezer forintot kellene kifizetnie az alperesnek, K.A Évának, az elsőfokú ítélet alapján, hiába állítja a bíróság által kirendelt független szakértő is, hogy ilyen árú hőt fizikailag képtelen lenne elhasználni.

Az úgynevezett távhős-üggyel többször foglalkozott lapunk. A probléma nem csak az alperest, hanem nagyon sok mindenkit érint. A panelprogramon átesett, költségelosztóval ellátott épületeknél a földszinti és a szélső lakások – igazságtalanul – lényegesen többet fizetnek, mint a többiek.Ezt valójában minden érintett hatóság elismeri, de megoldást nem kínálnak. A sokszor több százezer forintra rúgó elszámoló számlát pedig ki kell fizetniük az érintetteknek.

– Az elszámolás a vonatkozó törvény szerint történt, a bíróságnak ezen nem áll módjában túllépni – állapította meg az elsőfokú tárgyaláson a bíró, és hozzáfűzte, szerinte ez esetben a jogi hátteret kellene megváltoztatni.

Az alperes most másodfokon is próbálkozott. Abban bízik, fogalmaz, hogy jelen politikai miliő talán kedvez a számára: a közüzemi díjak csökkentése, a számlák egyszerűsítése, a fogyasztóvédelem előtérbe kerülése miatt. S talán abban is bízhat, hogy az előző per (azaz ősz eleje) óta történt egy s más: például Sebestyén László országgyűlési képviselő kezdeményezésére a minisztérium emberei jártak Miskolcon, és fórumon hallgatták meg az érintettek panaszait a törvényváltoztatás reményével kecsegtetve.

A másodfokú tárgyaláson jelen volt dr. Török Lajos is, aki hasonló cipőben jár, mint a per alperese, ő is több százezres számlát kapott a távhőtől. Dr. Török Lajos kifejtette, ő maga is pert indított, de ő nem a távhő, hanem a társasháza ellen: károkozásra hivatkozva. Azért nem a távhőt pereli, mert az kapott adatok alapján küldi a számlát – a társasház adatai alapján. Az is felvetődött, hogy jogalap nélküli meggazdagodás ténye miatt is pereljenek, hiszen a társasház többi lakója – akik nem fizetnek – az ő rovásukra „gazdagodnak.”

Ennek a pernek az időpontját még nem tűzték ki.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában