Helyi közélet

2013.01.16. 14:55

Sokáig egyeztettek - de erről?

Miskolc - Két pályázat érkezett a miskolci orvosi ügyeletek működtetésére kiírt önkormányzati tenderre.

Miskolc - Két pályázat érkezett a miskolci orvosi ügyeletek működtetésére kiírt önkormányzati tenderre.Mi tartott olyan sokáig a közgyűlési döntéstől a tenderkiírásig (egy év), s ehhez képest nem volt-e túl szűkös a jelentkezési határidő (két hét)? – tettük fel az első kérdést. Az önkormányzat részéről dr. Miskolci Róbert válaszolt. E szerint a döntést követően megkezdődtek a szakmai egyeztetések az érintett szervezetek képviselőivel annak érdekében, hogy szakmailag hosszú távon fenntartható és működtethető ügyeleti rendszer alakuljon ki. A pályázatok benyújtására rendelkezésre álló határidő megfelelt a törvény rendelkezéseinek. Megtudtuk: a kiírásra 2 pályázat érkezett. Jelenleg a hiánypótlási eljárás van folyamatban. Az eredmény (2013.) január végére várható.

Nem ezt kérték

A fogorvosi ügyelet vonatkozásában a fogászati ügyelet fogorvosi humán erőforrásának a biztosítása ajánlatkérő tehát az önkormányzat feladata, erősítette meg dr. Miskolci Róbert. Az ajánlattevőnek a fogorvosi ügyelethez az asszisztenseket, illetve az ügyelet működésének szervezési feladatait kell biztosítania. Erre azért kérdeztünk rá, mert a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete Megyei Választókerületének elnöke, dr. Farkas Tamás jelezte lapunknak: az önkormányzathoz hasonlóan a fogorvosok is jó elgondolásnak tartják a vállalkozó bevonását. Ám a javaslatuk az volt, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletekhez hasonlóan oldják meg a fogászati ügyeletet is. A pályázat kiírása azonban nem így történt, és bár voltak megbeszéléseik az önkormányzattal, kevés konkrét információval rendelkeznek az elképzelésekről. Amennyiben a város továbbra is az alapellátásra szerződött fogorvosokkal kívánja megoldani a fogászati ügyeletet, véleményük szerint elengedhetetlen a mihamarabbi egyeztetés.

Szerettük volna megtudni: melyik sürgősségi mellé szánják az egy felnőtt ügyeleti telephelyet, a MISEK vagy a az új Csillagpont mellett működik majd. A válasz szerint a Csabai Kapu 9-11 alatt működne napi 24 órában 2 orvossal, szoros együttműködésben a sürgősségi osztállyal és az OMSZ-szal. Viszont amennyiben az Csillagpont Kórház sürgősségi osztálya megkezdi a működését a Szentpéteri kapuban, ott lesz sürgősségi ellátás súlypontja, így az egyeztetések alapján várhatóan a felnőtt háziorvosi ügyelet is oda kerül át.

A tervezet szerint...

Megkérdeztük: kiegészíti-e az ügyeletre biztosított OEP-pénzt a miskolci önkormányzat. a Válasz: „A tervezet szerint a külső szolgáltató közvetlen OEP finanszírozással önállóan gazdálkodva üzemeltetné az alapellátási ügyeletet.”

ÉM-SzK


Az ügyelet mint kapu...

Feltettük azt a kérdést is: „Azzal, hogy fele orvost, fele autóval, fele telephelyen biztosítja az önkormányzat az ügyeletet, nem azt jelenti-e, hogy a vállalkozó jobban jár, viszont plusz terhek merülnek fel a betegszállítóknál, mentőknél?” A válasz: „A jelenlegi éjszakai ügyelettel ellentétben a kiírás szerint a felnőtt háziorvosi ügyelet a nap 24 órájában biztosítaná az ügyeleti ellátást. Ugyanakkor a szakmai szervezetek egybehangzó álláspontja szerint az ügyelet tervezet működtetése megfelel a szakma, illetve a betegellátás érdekeinek. Az átszervezés előnye a sürgősségi osztály közelsége, amely megfelelő biztonságot nyújt a súlyosabb állapotú betegek, további definitív ellátásához. A rendszer további előnye az egészségügyi szakellátás szempontjából jelentkezhet, mivel a háziorvosi ügyelet mint „kapu” szűrné meg a kórházba érkező, sürgősségi ellátást azonban nem igénylő betegeket. Így a betegek várakozási ideje is jelentősen csökkenne, hiszen a szakma szabályai szerint a sürgősség határozza meg az ellátás sorrendjét. A felnőtt háziorvosi tevékenység sürgősségi osztályhoz történő „integrálása” ezt a tényezőt jelentősen javítaná.


Miskolc - Ne szüntessék meg az orvosi ügyeletet Diósgyőrben! – követelik a miskolci szocialisták.

Miskolc - Egy évig húzódott a miskolci háziorvosi ügyelet tenderének kiírása. A pályázóknak két hetet adtak…


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában