Helyi közélet

2013.01.15. 18:35

Listát kaptak az iskolaigazgatók

Miskolc - Nem könnyű követni, az iskolák melyik ügyét hol kell intézni.

Miskolc - Nem könnyű követni, az iskolák melyik ügyét hol kell intézni.Nincsenek könnyű helyzetben a volt önkormányzati iskolák vezetői, az állami átvétel miatt ugyanis semmi sem úgy működik, mint azelőtt. Különösen azokon a településeken adódhatnak bonyodalmak, ahol most az oktatási intézményeknek két fenntartójuk is van. Miskolcon például a fenntartói feladatokat a tankerülethez tartoznak, az intézményműködtetés viszont az önkormányzat által létrehozott Miskolci Közintézmény-működtető Központhoz.

Még most alakulnak

Az intézményvezetők a napokban kaptak egy listát annak érdekében, hogy tudják, milyen feladattal kapcsolatban kihez forduljanak.

Csabalik Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) miskolci, középiskolai titkára lapunknak elmondta: az intézményvezetők dolgát az is nehezíti, hogy egyelőre a két fenntartó hivatal még nem állt fel teljesen, és nem dőlt el az sem, hogy ki hol fog dolgozni. Semmi sem úgy van, mint régen. Nem tudják például az iskolák, hogy ha mondjuk bérbe adják a tornatermüket, akkor kivel kell a szerződést megkötniük. Az igazgatók azonban bíznak benne, hogy csak átmeneti időszakról van szó, és rövid idő alatt tisztázódik minden.

Bodolay Zoltán, a PSZ megyei elnöke mindehhez hozzátette: működési zavarról nem kapott jelzést, viszont problémák adódnak. A pedagógusok például nem kapják tovább azokat a kedvezményeket, melyeket korábban az önkormányzatok biztosítottak a számukra (az étkezési kedvezményről korábban mi is írtunk), és nem vonták le a szakszervezeti tagoktól az esedékes tagsági díjat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete regionális ügyvivője, Szendrei Zoltán is beszámolt néhány visszásságról. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola egyik dolgozója például csak egyheti bért kapott. Az is gond azonban, hogy az iskoláknak nincs önálló költségvetésük. Ez legutóbb szintén a Bartók Szakközépben okozott fennakadást, mert nem tudták kifizetni a megyei kórháznak a diákok után járó étkezési kedvezményt (mivel az iskola a kórháztól kapja az ebédet), a tankerülettől pedig nem érkezett meg időben az összeg.

„Átgondolatlan volt”

Szendrei Zoltán szerint, ahogy telik az idő, és meg kellene kötni bizonyos szerződéseket, el kellene küldeni bizonyos megrendeléseket, egyre több probléma adódik majd az intézmények működésében. A mostani zavarok is azt mutatják, hogy átgondolatlan és elhamarkodott volt az oktatási intézmények átvétele, tette hozzá. Szerettünk volna megkérdezni iskolaigazgatókat is arról, hogy milyen gondjaik adódtak az átvétel után, de az általunk megkérdezett intézményvezetők nem kívántak nyilatkozni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában