Helyi közélet

2013.01.27. 16:42

Levadászták a rapsicot

Nyékládháza - Már jóideje „célkeresztben” volt az orvvadász, de csak most sikerült nyakoncsípni.

Nyékládháza - Már jóideje „célkeresztben” volt az orvvadász, de csak most sikerült nyakoncsípni.Havonta tíznél is több őzet is elejthetett az a nyékládházi orvvadász, akit csütörtökön értek tetten a község határában, amint éppen alattomos csapdáit telepítette. Az esetre így emlékszik Angyal Gábor, a Bükkaranyosi Aranyszarvas Vadásztársaság hivatásos vadásza, vadőre:

- December óta dolgozom a vadásztársaságnál, s már régóta bosszúságot okozott nekünk egy orvvadász, aki dróthurkokat telepített a Nyékládháza környéki területre. A hurkokban néha állati tetemet is találtunk, de gyakran csak a nyomát fedeztük fel. Már sejtettük, hogy ki lehet az orvvadász, de ahhoz, hogy rá lehessen bizonyítani a bűncselekmény elkövetését, tetten kellett érni - mondta.

Hurokról hurokra

- Csütörtökön a helyi körzeti megbízottal jártuk a határt, és frissen telepített drótcsapdákat találtunk - folytatta Angyal Gábor. - A hóban aztán addig követtük a huroktól hurokig húzódó lábnyomokat, míg meg nem találtuk az emberünket, aki éppen akkor állított fel egy csapdát.

A tettenérés jelentősége felbecsülhetetlennek bizonyult, mert mint Angyal Gábor mesélte, a házkutatás során nem találtak a férfi lakásán tiltott vadászatból származó állati maradványokat. Ennek a vadőr szerint az a magyarázata, hogy a vadtolvaj nem saját célra fogta meg az állatokat, hanem eladásra. A hírek szerint az őzek mellett nyulakat, fácánokat, de vaddisznót is fogott így a rapsic, aki gyakorlatilag az állatkínzó módszerrel összefogdosott vadak eladásából élt.

Kegyetlen és aljas módszer

Angyal Gábor elmondása szerint nem ok nélkül tiltott vadászati módszer a hurok használata, hiszen rengeteg szenvedést okozhat a befogott vadnak. Ha a nyakára szorul, és megfullad tőle, az a jobbik eset; van, hogy belelép, és a drót mélyen a húsába vág, így a vad csak napokig tartó szenvedés után vérzik el.

A hurokba a vadakon kívül háziállatok is belesétálhatnak, nem ritka, hogy kutyák, macskák esnek ennek áldozatul.

Angyal Gábor elmondta még: főleg a kisebb települések közelében találnak hurkokat az erdőt járó emberek, ahol sokan élnek orvvadászatból, de módszeresen kutatnak az elkövetők után. A vadőrtől úgy tudjuk, Emőd közelében is van egy hasonló módszerekkel dolgozó orvvadász, legközelebb őt készül elcsípni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában