Helyi közélet

2013.01.15. 11:26

Korai öröm: nem áll vissza a korábbi rendszer

Budapest - 2014 végéig még szerezhető korkedvezményre jogosító idő.

Budapest - 2014 végéig még szerezhető korkedvezményre jogosító idő.Karácsony környékén felröppent a hír, hogy a kormány felülvizsgálja a korkedvezményes nyugdíjrendszert, és a jelenlegit 2014 végéig meghosszabbítja. A rendőrkörökben bizakodásra okot adó hír Soltész Miklós, államtitkár közlésén alapult, aki kijelentette: két éven belül munkaegészségügyi szempontból meg kell vizsgálni, hogy melyek azok a szakmák, amelyek megmaradhatnak a rendszerben.

Mivel a fentiek többeket félrevezettek, a jogszabályi változással kapcsolatban a Független Rendőr Szakszervezet jogászai készítettek egy tájékoztató anyagot, ami kissé más megvilágításba helyezi a történetet. A tájékoztatóból kiderül, hogy az év végi jogalkotási dömping során kiadott törvény a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011-es törvény rendelkezéseit is módosítja. A változások egyrészt a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülők keresőtevékenységével kapcsolatosak, másrészt rögzítik, hogy a korkedvezményre jogosító idők megszerzésének szabályai 2014-ig nem változnak.

A még 2011. decembere végén megjelent törvény a korkedvezményre jogosultság jogszabályi feltételeinek megváltozását ez évre jelezte, és akként rendelkezett, hogy csak 2012. december 31-ig lehet korkedvezményt szerezni. Igaz, az így megszerzett korkedvezményt az érintett bármikor érvényesítheti, vagyis a kedvezményes évek birtokában az irányadó nyugdíjkorhatárhoz képest annyi évvel korábban igényelhet korhatár előtti ellátást, ahány évet szerzett. A hivatásos szolgálat vonatkozásában a 2011. december 31-én még hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a fegyveres szervnél – rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, Magyar Honvédség – tényleges hivatásos szolgálatban töltött 10 év után - nők esetében 8 év - után 2 év, majd minden további 5 - nők esetében 4 - év után plusz 1-1 év szerezhető még.

Férfi esetében így például egy 25 éves tényleges rendőri szolgálat öt év korkedvezményt jelent, így az érintett, ha a nyugdíjkorhatára 65 év lenne, 60 évesen korhatár előtti ellátást igényelhet. Ennek összegét a rendes öregségi nyugdíj szabályai szerint állapítják.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában