Helyi közélet

2013.01.15. 08:18

Érdekességek a mai napról 01.15.

105 éve született Teller Ede magyar fizikus, az atombomba egyik kifejlesztője, a hidrogénbomba-program irányítója.

105 éve született Teller Ede magyar fizikus, az atombomba egyik kifejlesztője, a hidrogénbomba-program irányítója. A középiskolát a Trefort utcai Minta Gimnáziumban végezte. Rendkívül vonzotta a matematika és szeretett volna ezzel foglalkozni, de édesapja kérésére mégis vegyésznek kezdett tanulni, először Budapesten a Műszaki Egyetemen. Pár hónap után Németországban folytatta tanulmányait és itt ismerkedett meg a kvantummechanikával. Két év vegyészeti tanulmány után véglegesen elkötelezte magát a fizika mellett. 1928. július 14-én leugrott egy mozgó villamosról, ami levágta jobb lábfejét. Gyógyulása után befejezte tanulmányait és 1930-ban doktorált. Tanulmányi évei alatt megismerkedett szinte mindenkivel, aki a fizika új területén akkor vagy később jelentős szerepet játszott (pl.: Heisenberg, Sommerfeld, Fermi stb.).

Hitler hatalomra jutásakor átköltöztek Angliába. 1935-ben G. Gamow hívására utazott az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a George Washington Egyetemen tanított. 1938-ban a csillagok energiatermelését Gamow és Teller közösen a magfúzióval, vagyis a termonukleáris reakcióval magyarázták. 1939-ben hallott először O. Hahn Németországban elért eredményéiről a maghasadás vizsgálatáról. 1939-ben Wigner Jenővel és Szilárd Leóval együtt meggyőzi Einsteint ama történelmi jelentőségű levél megírására, melynek hatására az atombomba gyártása megindul.

Később dolgozott Los Alamosban az atombomba kutatásokon, de 1942-től igazán a hidrogénbomba érdekelte. Legfőbb hajtóereje az a félelme volt, hogy Sztálin veszélyezteti a békét és ezt megőrizni csak az erőfölény birtokában lehet. Az atombomba ledobását is ellenezte és ez vezette a hidrogénbomba kutatások szorgalmazásában is. 1952. november 1-én volt az első kísérleti robbantás. Sokat foglalkozott az atomreaktorokkal is. Elnöke volt az Egyesült Államokban a Reaktorbiztonsági Tanácsnak.

Felismerte az urán-grafit-víz típusú reaktorok veszélyforrását (Teller-effektus) és amerikában be is zárták ezeket. Később Csernobilban többek között Teller-effektus vezetett a katasztrófához. Többször is látogatást tett a Paksi Atomerőműben és mindannyiszor megállapította, hogy az erőmű biztonságát és a szakemberek képzettségét tekintve az a világ élvonalába tartozik.

478 éve VIII. Henrik bejelentette, hogy ő az anglikán egyház feje. Széles körben ismert arról, hogy hat felesége volt, akik közül kettőt (Boleyn Annát és Howard Katalint) lefejeztetett. Henrik ízig-vérig reneszánsz ember volt. Dalokat és verseket szerzett, szerette a kockajátékot, a bajvívást, a vadászatot, és a teniszt. Emellett, uralkodásának kb. feléig híres volt a katolikus egyház iránti erős elkötelezettségéről is.

A királyt aggodalommal töltötte el az is, hogy mindössze egy lánygyermeke, Mária született, fiú utódai mind halva születtek. Annál is fontosabb lett volna egy trónörökös, mert Henrik családja nem régóta uralta Angliát – Henrik apja volt a Tudor dinasztia első királya –, a Rózsák háborúja még túl közeli élmény volt, és félő volt, hogy a Tudor-dinasztia elveszíti a hatalmat. Henrik akkoriban Boleyn Anna udvarhölgynek udvarolt, aki öregedő, ájtatoskodó hitvese, a királyné szöges ellentéte volt. Ez a kapcsolat még inkább növelte a király és felesége közötti feszültséget.

Henrik végül rászánta magát, hogy érvénytelenítse a Katalinnal kötött házasságát, azzal az ürüggyel, miszerint a királyné nem szűzen ment nőül hozzá, ugyanis az asszony előbb Henrik bátyjának, Artúr walesi hercegnek volt a hitvese négy hónapig, a herceg haláláig. A pápával kirobbant vitája miatt a házasságát, a parlament helyben hagyó határozatára támaszkodva, önhatalmúlag feloldotta, megszüntette a pápának az angol egyház fölötti hatalmát és magára ruháztatta a szupremáciát Egyúttal kimondatta a parlamenttel, hogy a vallási dogmák értelmezése, nemkülönben a liturgia szabályozása őt illetik meg, mint az új anglikán egyház fejét.

391 éve született Moliere francia vígjátékíró és színész (Tartuffe, A fösvény). Eredeti nevén: Jean-Baptiste Poquelin A klasszikus francia színjátszás megteremtője. Hosszú vidéki vándorlása után társulatával 1658-tól játszott Párizsban, ahol XIV. Lajos francia király - az udvar nemtetszése ellenére - pártfogásába vette. Molière vígjátékaiban ("A mizantróp", "A fösvény", "Tartuffe", "Képzelt beteg") kortársai vétségeit és gyengeségeit figurázta ki, nevetségessé tette az identitását kereső polgárság viselkedését: a törtető magatartást, a képmutatást, a zsugoriságot és a megtévesztést, valamint a fölényeskedő nemességét is. Korai művei a commedia dell arte hagyományain alapulnak, kései műveire inkább a melankólia jellemző. Műveinek szerkezete, jellemei későbbi korok műveiben is felismerhetők, hatása a színjátszásra és a drámaírásra elévülhetetlen.

70 gyertyát fújhat el születésnapi tortáján Jordán Tamás színművész. A II. világháború előtt Magyarország igazi filmes nagyhatalom volt. Az újjáépítést követően több irányzat alakult ki. Az egyikben több-kevesebb sikerrel próbálták meg a sztárokra alapozott vígjátékokat és a drámai szerepekben szomorkodó depressziós filmeket készíteni. Ennek a kornak is óriási alakjai voltak, Várkonyi Zoltántól kezdve a ma már nemzeti színészeiként is elismert nagyságokkal bezárva. Jordán Tamás egy hosszú és sikeres pályát járt úgy végig, hogy belőle soha nem lett a szó bulvár értelmében sztár. Mégis alakja, hangja nélkül nem lettek volna teljessé azok a színdarabok, filmek, amikben játszott. Megnyerő hangját nagyon sok külföldi filmben hallhattuk szinkronként, és több magyar sorozatban is feltűnt. Kitűnően tolmácsolta a szuggesszív töltetű verseket is.

40 éve Nixon amerikai elnök bejelentette, hogy beszüntetnek minden támadó akciót Vietnámmal szemben.

6 éve egy fiatalember érdekes ötlettől vezérelve létrehozta saját youtube fiókját, ahol aztán egy producer felfedezte. Így ismerte meg a világ Justin Biebert.

156 éve megindult az első magyar sportlap, mita Bérczy Károly alapított Lapok a vadászat és lovászat köréből címmel. A lap címe 1858-tól 1918-ig Vadász és Verseny Lap volt.

100 éve született San Leandro-ban (California, USA) Lloyd Bridges színész (Szahara, Esőcsináló, Airplane!, Nagy durranás, Maffia!).

70 éve meghalt Eric Knight angol író (Lassie). Művei közül kiemelkedik ifjúsági regénye, a Lassie hazatért; háborús regénye, a Légy hű magadhoz; továbbá a Kürtjeitek dala.

216 éve először viseltek cilindert (Londonban). A cilinder szó görög eredetű, jelentése kürtőkalap. A "magas kalapot" az angolok terjesztették el, röviddel a francia forradalom előtt, az akkor nappali viseletté váló frakk kiegészítőjeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában