Helyi közélet

2013.01.07. 13:06

Emelkedik a jogsiszerzés korhatára

Miskolc - Egy kormányrendelet szerint január 19-től változnak a jogosítványszerzés feltételei: nagymotort például 24-, robogót pedig 16 éves kortól lehet majd vezetni.

Miskolc - Egy kormányrendelet szerint január 19-től változnak a jogosítványszerzés feltételei: nagymotort például 24-, robogót pedig 16 éves kortól lehet majd vezetni.A személygépkocsik tekintetében nincs módosítás, a motoroknál, teherautóknál és buszoknál viszont igen. Megszűnik az M (segédmotor) kategória, amelynek AM lesz az új neve. A rendelet szerint AM-re 14 év helyett csak 16 éves kortól lehet jogsit szerezni. Ugyanakkor az úgynevezett A korlátozott kategória (maximum 25 kilowattos motorok) helyett az A2 lép életbe. Az A kategóriás járműveket (amely a korlátozás nélküli nagymotorokat takarja) pedig csak 24. életévét betöltött személy vezetheti.

A C1-nél (kisteherautó) nincs változás, azaz 18 év az előírás. A C kategóriánál (nagyteherautó) azonban van: a korábbi 18 éves kor helyett 21 éves kortól lehet ezeket a járműveket majd vezetni. A D és a D1 kategóriában is változtak az életkorok, hiszen amíg eddig 21 évesen is lehetett ilyen járművet vezetni, ezentúl 24 év lesz az alsó határ.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában