Helyi közélet

2013.01.13. 11:34

Életutak: Orvosaink - Dr. Kádár Zoltán

Miskolc - Miskolci orvosokat bemutató cikksorozatomban Dr. Kádár Zoltán nyugalmazott szülész – nőgyógyász osztályvezető főorvost mutatom be, aki a miskolci Diósgyőri Kórház szülészeti - nőgyógyászati osztályát irányította./1998-2007/

Miskolc - Miskolci orvosokat bemutató cikksorozatomban Dr. Kádár Zoltán nyugalmazott szülész – nőgyógyász osztályvezető főorvost mutatom be, aki a miskolci Diósgyőri Kórház szülészeti - nőgyógyászati osztályát irányította./1998-2007/Sok évvel ezelőtt közös ismerősünk révén ismertem meg Őt. Életpályája példaként állítható a diákok és orvostársai elé is. Középiskolája a miskolci Földes Ferenc Gimnázium méltán lehet büszke régi tanítványára. Olyan pályát kívánt választani, mely lehetőséget teremt az embereknek való segítségnyújtásra és ismeretei széles körű bővítésére. A hivatás választásának meghatározója volt a környezetéből ismert pozitív példakép és a benne megfogalmazódó cél: „Sohasem ártani, a fájdalmat enyhíteni.”

Szülei támogatták e célkitűzés elérésében. Beiratkozott a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol orvosi diplomát szerzett. Ezt követően a szülész – nőgyógyász szakvizsgát tett. A miskolci Megyei Kórház szülészeti – nőgyógyászati osztályán, valamint Gyöngyösön is-mint osztályvezető főorvos- gyógyított. Akár ismerőseivel, akár régi vagy jelen pácienseivel kerül szóba a neve, mindig az elismerés, a tisztelet hangján teszik. Főorvos Úr elmondta, hogy a szülészet olyan hely, ahol bármikor felgyorsulhatnak az események, lehetnek hirtelen szükségessé váló beavatkozások.. Fontos az összeszokott team-munka. Meghatározója ez a jó munkahelyi légkörnek és a sikeres munkavégzésnek. A vezetőnek nemcsak szakembernek, de menedzsernek is kell lennie. Szükséges a kórházi osztály jó műszerezettsége, színvonalas felszereltsége. A kórtermekben elhelyezett vizesblokk (mosdó, WC, zuhanyzó) megkönnyítette a lábadozó páciensek életét az általa vezetett osztályon. Vannak tervezett, de vannak váratlan esetek is, a szülőszobán, amikor épp „helyzet” van. A kicsinyke gyermek világra segítése, az édesanya, édesapa örömteli első pillantása meghatottság könnyeit fakasztja az emberben, s egy pillanatig csupán, de megáll a világ. Az új élet születése mindig felemelő, mindig „csoda”. Sosincs a mindennapok rutinja, hiszen minden eset, műtét, szülés más és más. Minden beavatkozás egyedi, adott esetben egyetlen páciens (ember), vagy anya és gyermek életéről szól,az adott időben csak arról az emberről.

Főorvos Úr elismerései közül a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést emelem ki,melyet 2012 augusztus 20.-ai Nemzeti Ünnepen vehetett át. Nem tőle tudom, szerény emberként semmit sem említett.

Mit tudhatunk magánéletéről? Boldog ember. Felesége gyermekorvos, fia pedig nem csak aneszteziológusként gyógyít, de életeket ment mentőhelikopteres orvosként is.

Életútját átgondolva elmondhatja, hogy számtalan pácienseinek egészsége az Ő közreműködésének is köszönhető. Munkatársaival nagyszerű csapatot alkottak, támaszkodhattak egymás munkájára. A jó kapcsolat a nyugállományba vonulás után is megmaradt.

Az orvosi hivatást nem lehet igazából abbahagyni. Sok orvostársa gondolkodik hasonlóként. Tanácsaival most is ellátja volt betegeit, s azokat, akik bizalommal fordulnak hozzá. S mindig részesül abból az örömből, ami a segítségnyújtás – gyógyítás, orvosi hivatás velejárója.

Záró gondolatként Hankiss János sorait idézem:

“Hiszek az emberben.

Hiszek a mindenekfelett álló egészség lényegében.

Test és lélek boldog egységében,

Hiszek a gyógyulásban,

Minden baj legyőzésében,

Az ember örök igazában a fájdalmakkal szemben,

Hiszek egy tökéletesen működő, egészséges testben

és a nyílt lélekben,…

Szeretem az álmokat hajszoló,

a lehetetlennel szembeszálló,

reménytelenségében is bizakodó,

földhözkötöttségében is szárnyaló

alkotó emberi szellemet,…”

Főorvos Úrnak és szeretteinek jó egészséget kívánva üdvözlettel:

Győrffy László Jánosné

a miskolci Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola pedagógusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában