Helyi közélet

2013.01.22. 18:27

Borsod 2050: van-e jövője a rozsdatemetőknek?

Miskolc - A borsodi rozsdatemetők, barnazónák rekultivációjára, tárgyi, kulturális környezetének újjáépítésére keresi a választ annak a négy, fiatal építésznek a kiállítása, amely csütörtökön nyílik a Miskolci Galériában a Magyar Kultúra Napja programsorozat részeként Borsod 2050 címmel.

Miskolc - A borsodi rozsdatemetők, barnazónák rekultivációjára, tárgyi, kulturális környezetének újjáépítésére keresi a választ annak a négy, fiatal építésznek a kiállítása, amely csütörtökön nyílik a Miskolci Galériában a Magyar Kultúra Napja programsorozat részeként Borsod 2050 címmel.– A Budapesti Műszaki Egyetem Építőművészeti Karának doktori iskolájába járnak az építészek, s nagyobb feladatuk volt a most kiállítandó munka – mondta portálunknak Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója. Mint megjegyezte, a kiállítás anyagát korábban Ózdon már bemutatták, s Drótos László, a Vasgyár utolsó vezérigazgatója kereste meg Bán Andrást a kérdéssel, hogy érdemes volna-e Miskolcon is bemutatni. Ebben a galéria igazgatója is látott fantáziát. Drótos László a kiállítás védnökségére megnyerte dr. Kriza Ákos polgármestert, így a megnyitón ő fog köszöntőt mondani.

– A tárlaton Sütő Robert térbeli installációját is láthatja majd a közönség – tudtuk meg Bán Andrástól. Hozzáfűzte, a kiállítás kísérőrendezvényeként hetente, csütörtökönként műhelybeszélgetéseket terveznek a témában. Ennek első darabjaként Dobai János egyetemi tanszékvezető tanárt hívták meg, aki olyan európai példákról beszél, ahol hasonló, elhagyatott gyárterületeket sikerült rekultiválni. (Ez a beszélgetés január 31-én a MAB székházban lesz 3 órakor.)

ÉM-HM


Kiállító építészek

Antal Gabriella, Borzsák Veronika, Tánczos Tibor, Varga Piroska


Szilágyi Rudolf az új Mazsaroff-díjas

Csütörtökön a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként 16.30-kor adják át a Mazsaroff-díjat a Miskolci Galériában. Az idei díjazott Szilágyi Rudolf egri festőművész.

A festészeti díjat Mazsaroff Miklós özvegye, Nikolaeva Mária alapította öt évvel ezelőtt, a díjat egy Miskolcon vagy a régióban élő, ide szorosan kötődő festőművész kaphatja meg az ünnep alkalmából. Szilágyi Rudolf ötödikként részesült az elismerésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában