Helyi közélet

2013.01.16. 21:03

Az ebéd ugyanúgy rotyog

Miskolc - Az iskolai menza kínálata és minősége nem változott a fenntartóváltás miatt.

Miskolc - Az iskolai menza kínálata és minősége nem változott a fenntartóváltás miatt.Úgy tűnik, az iskolák állami fenntartásba vétele az iskolai menzák kínálatát és mennyiségét nem befolyásolta. Bár a háttérben nagy változások történtek. Miskolcon a szakmai irányítás és az intézményi működtetés ketté vált. Ez utóbbihoz tartozik január 1-jétől az étkeztetés megszervezése is. Ennek felelőse a megyeszékhelyen a Miskolci Közintézmény-működtető Központ. Iskolákat kérdeztünk, hogyan élik meg a menzák a változást.

A Herman Ottó Gimnáziumban Molnár Zsoltné élelmezésvezetőtől megtudtuk: a gyerekek semmit sem vesznek észre abból, hogy a konyhai dolgozók már nem az iskola alkalmazottai, hanem a működtető központé. Ugyanúgy 800 főre főznek, mint eddig, saját diákjaik és pedagógusaik, valamint a szomszédos Zrínyi Ilona Gimnázium számára. De egyébként minden maradt a régi. A beszállítók ugyanazok, az étel mennyisége és változatossága is ugyanolyan, mint az elmúlt évben. Ami változás történt a konyhán, hogy a két közhasznú munkás szerződése lejárt, így velük csökkent a létszám.

Kevesebb étkező

Érdeklődtünk a Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégiumban is. Itt Kiss Imréné élelmezésvezető arról számolt be, hogy kevesebben igénylik januártól az étkezést, mint eddig, mivel a felnőtt dolgozók térítési díja megemelkedett, valamint megszűnt a kötelező étkezők kategóriája is. A konyha, úgy mint eddig 1100-1200 főre főz naponta: saját lakóinak, a Kós Károly Szakközépiskolának, 3 általános iskolának és 3 óvodának. És bár a konyhai dolgozók itt is átkerültek a közintézmény-működtető központhoz, de lényegében nem változott semmi, mondta lapunknak az élelmezésvezető.

Nem kell átjárni

A Kós Károly Szakközépiskolában nem kis izgalmat okozott a városnak az a korábbi terve, hogy megszüntetik az iskola melegítő konyháját is, és a diákoknak, valamint a pedagógusoknak át kell majd járniuk a Petőfi Kollégiumba ebédelni. De szerencsére nem így lett, fogalmazott Kocsis István iskolaigazgató, mert ha ilyen döntés születik, akkor a jelenlegi 120 ebédelőből talán 20 maradt volna. Elégedettek a kollégium főztjével, az viszont kedvezőtlenül érintette a dolgozókat, hogy jelentősen emelkedett a térítési díj. A diákoké csak 5 forinttal. Akik viszont eddig kötelező étkezők voltak, azok 161 forint helyett 410-et fizetnek majd. A pedagógusok napi 256 forintos ebéddíja pedig szintén 410-re emelkedett. Az igazgató szerint valószínűleg ez csak átmeneti időszak, de egyelőre ők ennyi pénzt szednek be mindenkitől.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában