Helyi közélet

2013.01.09. 12:34

A hitel csak ígéret maradt

Miskolc, Kecskemét - A cég fogyasztói csoportokat szervezett, ügyfeleitől tagdíjat szedett. Megyénkben 187 károsultja van a csaknem egy évig tartó csalássorozatnak.

Miskolc, Kecskemét - A cég fogyasztói csoportokat szervezett, ügyfeleitől tagdíjat szedett. Megyénkben 187 károsultja van a csaknem egy évig tartó csalássorozatnak.Hirdetésben kereste ügyfeleit az a Miskolcon és Kecskeméten irodát fenntartó cég, amelyik dolgozói ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Kecskeméti Városi Ügyészség, tudtuk meg dr. Gyuzsi Csillától, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivőjétől. 

Hirdetéseikben azt állították, hogy segítségükkel nyugdíjasok és BAR-listások is pénzhez juthatnak, ezzel összesen 326 ügyfelüket károsítottak meg személyenként 50-450 ezer forinttal. A helyi lapokban feladott hirdetésekben nem volt utalás a fogyasztói csoport jellemzőire, a hirdetés megtévesztő szövege azt sugallta az ügyfeleknek, hogy a kft. azonnal készpénzt folyósít a nehéz anyagi helyzetben lévők számára is.

Senki sem kapott pénzt

A cég nyolc megvádolt alkalmazottja közül öten borsodiak, köztük a két iroda fölött diszponáló területi vezető is, akinek az utasítására az üzletkötők - akik jutalékos rendszerben dolgoztak, így érdekeltek voltak minél több „palimadár” lehúzásában - nem adtak megfelelő tájékoztatást ügyfeleiknek a fogyasztói csoport lényegéről, annak működéséről, őket abban a hiszemben hagyták, hogy hitelt fognak folyósítani részükre, mert csak így tudtak nagy számban szerződéseket kötni.

Az üzletkötők azt mondták partnereiknek, hogy a szerződéskötést követő 30 napon, de legkésőbb 2-3 hónapon belül biztosan meg fogják kapni az igényelt összeget. Végül senki sem kapott közülük egy petákot sem.

Dr. Gyugyi Csillától úgy tudjuk, a csalással vádolt „üzletemberek” közül senki sem áll kényszerintézkedés hatálya alatt, jelenleg valamennyien szabadon védekezhetnek.

Hogy pontosan mekkora az általuk okozott kár, a fűügyészségi szóvivő nem tudta megmondani, mert mint írta, a csalás rendbelisége a sértettek számától függ, így a vádlottak által okozott kárt is sértettenként határozzák meg, a teljes kárértéket pedig nem összesítették.

A fogyasztói csoportokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem felügyeli, és az engedélye sem szükséges ilyen cégek alapításához.

ÉM-SZP


A Kecskeméti Városi Ügyészség nyolc ember ellen emelt vádat, akik egy pénzügyi szolgáltatást nyújtó cég kecskeméti és miskolci irodájának alkalmazottaiként több száz ügyfelüket csapták be, tájékoztatta lapunkat dr. Gyugyi Csilla a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában