Helyi közélet

2012.12.31. 10:15

Új és módosuló tűzvédelmi jogszabályok

Budapest - Január 2-án lép hatályba az a kormányrendelet, amely a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti eljárását szabályozza részleteiben, tájékoztatta lapunkat Petróczi Tímea tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Budapest - Január 2-án lép hatályba az a kormányrendelet, amely a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti eljárását szabályozza részleteiben, tájékoztatta lapunkat Petróczi Tímea tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A jogszabály piacfelügyeleti hatósági feladatokkal ruházza fel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot az építési, tűzoltó-technikai termékek, tűz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések tűzvédelmi, biztonságossági követelményei tekintetében. Az ezekkel összefüggő helyszíni ellenőrzéseket a katasztrófavédelmi kirendeltségek végzik majd, szükség esetén piacfelügyeleti bírságot szabhatnak ki.

Szintén január elejétől lesz hatályos két kormányrendelet is, amelyek a tűzvédelmi hatósági feladatokat, valamint a tűzvédelmi bírságot szabályozzák, tette hozzá a szóvivő. Ezekben a jogszabályokban jelentős változásként jelenik meg a kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági és szolgáltatási felügyeleti hatásköre, amelyet a jogszabály a katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz delegál. Azonban további feladatokkal is ellátja az igazgatóságokat a szabályozás, például a katasztrófavédelmi főigazgatóság tűzvédelmi szolgáltatókkal – tűzoltó készülék-karbantartók, beépített tűzvédelmi berendezés karbantartók, telepítők, távfelügyeletek, oktatásszervezők, vizsgáztatók – kapcsolatos közigazgatási és szolgáltatás-felügyeleti hatáskörei is ide kerülnek, amelyekről a nyilvántartásokat is ők kezelik.

A januárban életbe lépő rendelkezések szerint tűzvédelmi szakvizsgát kell tenniük az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzőknek, ehhez a jogszabály május 1-jéig biztosít átmeneti időszakot.

Hatályba lép egy BM rendelet is, amely szerint a tűzvédelmi hatóságok látják el a kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági felügyeletét. Ez a rendelkezés megteremti a tűzvédelmi hatóság számára a hatósági felügyelet lehetőségét, amelyet a kéményseprőipari-közszolgáltatók tekintetében a katasztrófavédelmi igazgatóságok, az ingatlantulajdonosoknál pedig a katasztrófavédelmi kirendeltségek látnak el.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában