Helyi közélet

2012.12.29. 15:40

Szilveszter: durranjon a pezsgő!

Miskolc - Ha szilveszter, akkor pezsgő. A bármixer is erre esküszik, bár akad néhány recept, amit jószívvel ajánl.

Miskolc - Ha szilveszter, akkor pezsgő. A bármixer is erre esküszik, bár akad néhány recept, amit jószívvel ajánl.Koktélokról kérdeztük, de kiderült, az év utolsó napjára a pezsgőt ajánlja. Ő ugyanis azt fogyasztja, szigorúan szárazat, magyart, palackos erjesztésűt. Persze megosztott velünk néhány koktél receptet, de ezek kizárólag pezsgő alapú kevert italok.

Friss összetevőkkel!

Pethő Tamás bármixer szerint ha szilveszteri italról beszélünk, akkor mindenkinek – már csak az éjféli koccintás miatt is – a pezsgő jut eszébe. Éppen ezért olyan koktélreceptet osztott meg velünk, amelynek ez az ital az alapja. Persze ginnel, lime levével, őszibaracklikőrrel, grapefruitlével megbolondítva. Kiemelve, hogy friss összetevőket használjunk, manapság ugyanis ez a trend: vége a szirupos koktélkorszaknak.

„Éppen úgy, mint a gasztronómia minden területén, térünk vissza a gyökerekhez, az eredeti alapreceptekhez, olyanokhoz, amelyek minél kevesebb adalékanyagot tartalmaznak. És persze a minőséghez” – kezdte mesélni. Amikor a ma divatos koktélokról kérdeztük, akkor kiderült, hogy mit is ért pontosan a minőséghez való visszatérésen„. A mai divatos koktélok azok, amelyeket eddig egyszerűnek, klasszikusnak tartottak. Például a James Bond filmekből jól ismert Martini koktél, vagy például a gin-,vodkaalapú kevert italok.

– Valamikor azt tanultuk,hogy a „high class” italokat ne keverjük, a mai trend ennek pont az ellenkezője, a legjobb minőségű alkoholból készüljenek ezek az egyszerű, de ízletes koktélok –magyarázta.

És honnan is ered a koktél? Az interneten több koktéltörténetet is találunk, ezek többnyire az alkoholtilalom időszakára teszik ezen italkialakulását. Azzal magyarázva,hogy a tilalom alatt rossz minőségű alkoholok voltak, amelyeket nem ártott keverni. A bármixer szerint azonban sokkal korábban, már az aranyláz idején is keverték az italokat.

Barackvirág

– Amerika a szülőhazája ezeknek az italoknak. 1878-ban jelent meg Jerry Thomas könyve, amely 70-80 receptúrát tartalmazott, ezek kétharmada melegital volt, a mai puncsokhoz hasonló. Fontos, hogy friss gyümölcslevekkel készültek, ebbe került az alkohol és a fűszerek – mondta. Azt is megtudtuk, az aranyláz idején tilos volt szabad területen alkoholt fogyasztani, így az aranytalálók raktárakban ünnepelték meg sikerüket. Ezek a raktárak voltak a kezdeti kocsmák, és ezzel együtt fejlődött a koktélkultúra is.

Már készültek egyszerűbb italok is, például ekkortájt keverték az első mojitot. Ma ezek egyszerűnek tűnnek, de akkor nagy dolog volt, hogy valakinek egyáltalán eszébe jutott összekeverni az alkoholt valamivel – fogalmazott a bármixer. Pethő Tamást arról is kérdeztük, hogy csak készíti vagy saját maga is talált már ki koktélt.

– Körülbelül tucatnyi recept fűződik a nevemhez, amelyeket versenyeken is jegyeznek. Ilyen például a Bakerman, amely tequila alapú, de van benne papayavelő és háromféle gyümölcslé is. Barackvirágszínű kellemes koktél– válaszolta. És a bármixer mit iszik szilveszterkor?

– Száraz pezsgőt, lehetőleg magyart, amely palackos erjesztésű– érkezik a gyors válasz.

ÉM-NSZR


Koktélok Pethő Tamástól

  • Star Ruby Champagne

  • Hozzávalók: 3-4 cl gin, egy negyed lime leve, 1 cl őszibaracklikőr, féldeci friss star ruby grapefruitlé (piros grapefruit leve), féldeci pezsgő.

    Elkészítése: Ha partira készítjük, akkor kancsóban, sok jéggel kínáljuk. Széttölthetjük pezsgős kehelybe vagy fehérboros poharakba, fél citrussal díszíthetjük.

  • Bakerman

  • Hozzávalók: 4 cl tequila, negyed lime leve, 1 öntet papayavelő, összesen fél deci három gyümölcsléből: grapefruit, narancs,ananász. Egyszerű gyümölcsös kevert ital.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában