Helyi közélet

2012.12.01. 20:53

Bizony van, hogy a borász sört iszik

Miskolc - A Miskolczi Borbarátok Társasága és Miskolci Kulturális Szövetség rendezésében a májusi Avasi Borangolás folytatásaként hagyományteremtő adventi boros rendezvényre, az I. Avasi Borszalonra várták szombaton délután az érdeklődőket. A miskolci városháza új aulájában hat borászat termékeit kóstolhatták meg a borbarátok.

Miskolc - A Miskolczi Borbarátok Társasága és Miskolci Kulturális Szövetség rendezésében a májusi Avasi Borangolás folytatásaként hagyományteremtő adventi boros rendezvényre, az I. Avasi Borszalonra várták szombaton délután az érdeklődőket. A miskolci városháza új aulájában hat borászat termékeit kóstolhatták meg a borbarátok.Gergely Miklós, a tállyai Oroszlános Borvendéglő és Borhotel képviseletében elmondta: az Avason is ott voltunk, így aztán ismét éltünk a meghívással, hogy a belvárosban is megmutassuk magunkat és borainkat.

- A küldetésünk egyértelmű: a tokaji bor és Tokaj-hegyalja népszerűsítése, különösen most év végén - fogalmazott Gergely Miklós.

Kérdésünkre, hogy mennyire változott meg a borfogyasztás úgy válaszolt, hogy nagyon sokat, ráadásul pozitív irányba. Most divat érteni a borokhoz, Tokajhoz és a sztár borászokhoz.

A miskolci Lecsó és Pecsenyefesztivál egyik szervezője, Mészáros János Tibor többek között azért látogatott el a rendezvényre, hogy "boros tekintetben" is előkészítsék nyári eseményüket és tájékozódjon ez ügyben.

- A család az egészségmegőrzés szempontjai miatt fogyaszt bort, többnyire vöröset, vagy aszút, de azt is kizárólag a feleségem - árulta el az egyébként antialkoholista "szalonozó".

- Borfogyasztó vagyok, leginkább az egri vörös fajták "jönnek be". - mindezt már Kanyog Miklós mondta, aki szintén szervezője a lecsófesztiválnak.

Kötelező jelleggel

Ludányi József - akit többek között arról is faggattunk, hogy a karácsonyi asztalra milyen bor kerüljön - Gyöngyöstarjánból érkezett.

- Halakhoz, töltött káposztához mindenképpen fehér bor, lehetőség szerint száraz illik. - avatott be minket a borász. - A töltött káposzta elbírja a fajsúlyosabb fehér borokat is, lehet furmintot, vagy szürke barátot tenni az ünnepi asztalra.

Felvetésünkre, hogy mennyire jellemző az, hogy egy megyeszékhely önkormányzatának aulájában mutatkozhatnak be neves borászok úgy válaszolt, hogy ez egyáltalán nem jellemző.

- Húsz éves pályafutásom során még nem voltam ilyen rendezvényen. Ez egy abszolút jó kezdeményezés. - vallotta meg. - Ráadásul, ha az ember meghallja, hogy önkormányzat, akkor mindig az adó jut az eszébe. Különösebb elvárásaim nincsenek a jelenlegi gazdasági helyzetben, de akik szeretik a bort, azok kóstoljanak.

Ludányi József elmondta azt is, hogy a saját borát kötelező jelleggel fogyasztja, míg a szakmabeliek, a "konkurencia" borát is folyamatosan figyelemmel kíséri. És, hogy a boros emberek isznak-e sört?

- Igen, a pH beállítás gyanánt! - jelentette ki. - Ha elmegyünk bort bírálni, akkor a végén iszunk egy jó pohár sört, mert akkor már nem is esik jól a bor. A sörnek és a bornak is meg van a maga ideje, és helye. Nagyon jól elvagyunk egymással.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában