Helyi közélet

2012.11.06. 12:30

Verseny: ködöt és csúszós útburkolatot biztosítanak!

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő Megyei Balesetmegelőzési Bizottság „Gépjárművezetők közlekedésbiztonsági vetélkedőjét csúszós pályán” versenyt hirdet november 24-én.

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő Megyei Balesetmegelőzési Bizottság „Gépjárművezetők közlekedésbiztonsági vetélkedőjét csúszós pályán” versenyt hirdet november 24-én.

A rendezvény fő célkitűzése - többek között - tovább fejleszteni a helyes közlekedési kultúrát, valamint a megszerzett tudást és tapasztalatot a részt vevők hasznosítani tudják a mindennapok során, amely a preventív munka hatékonyságának további javítását szolgálja. "A versenyzők részére igyekszünk biztosítani a ködöt, a rossz látási viszonyokat és a csúszós útburkolatot, így az ügyességi pálya teljesítése - reményeink szerint - a téli vezetési körülmények közepette történik." - tudtuk meg a szervezőktől.

Sok új ismeretet nyújthat

A balesetek száma jelentősen megemelkedik az őszi és téli időszakban, a csúszós, jeges, latyakos út- és rossz látási viszonyok mellett. A tapasztalatok szerint a gépjárművezetők nagy része nem rendelkezik megfelelő gyakorlattal és rutinnal a biztonságos manőverezéshez vészhelyzetben. A legtöbb esetben a gépjárművezetők megijednek, „bepánikolnak”, pedig egyszerű gépjármű-vezetési fogások segítségével a jármű vezetője ura maradhat gépjárművének.

- Ezért kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy aki teheti, próbálja ki a téli tanpályás vezetési gyakorlást, amely nagyon sok új ismeretet nyújthat, és éles helyzetben is tudni fogja, mit kell tennie, ha a jármű megcsúszik, kifarol vagy kicsúszik az útról. - mondta lapunknak Dr. Lovassyné Németh Mária rendőr alezredes, a megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának munkatársa. - A versenyen részt vehet minden gépjárművezető, aki rendelkezik érvényes, legalább „B” kategóriás járművezetői engedéllyel.

Az első 15

A vetélkedőre november 24-én (szombat) 9 órától kerül sor a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kiképzőbázisán (Miskolc Szentpéteri kapu, a volt Stromfeld laktanya mellett). A verseny több részből áll: az első részben a résztvevők egy általános tájékoztatót kapnak a téli vezetésről és a veszélyforrások elkerüléséről, de lesz KRESZ tesztlap kitöltés, majd ezt követően minden versenyző teljesíti az ügyességi versenyfeladatokat, ugyanakkor a résztvevők lehetőséget kapnak - ha az időjárási viszonyok megengedik - a „SKIDCAR” (csúszós út szimulátor) speciális gépjármű kipróbálására is. A díjazás egyéni összetett kategóriában történik az I-III. helyezett részére, valamint különdíjban részesül a legjobb elméleti és ügyességi eredményt elérő versenyző.

A Borsod Online-on (www.boon.hu) meghirdetett versenyfelhívásra jelentkezett első 15 versenyző vehet részt a vetélkedőn.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában