Helyi közélet

2012.11.22. 20:20

Tiszta helyzet, rendezett jogi környezet: a polgárőrök közbiztonsági tevékenységéről

Miskolc - A Jobbik Magyarországért Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei alelnöke a tegnapi napon sajtótájékoztatóján jelentette be „a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület miskolci egységének felállítását”. Tekintettel arra, hogy polgárőr egyesületek közbiztonsági tevékenységet csak az országos polgárőr szövetség tagszervezeteként, a rendőrséggel kötött együttműködési megállapodás alapján végezhetnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat teszi közzé.

Miskolc - A Jobbik Magyarországért Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei alelnöke a tegnapi napon sajtótájékoztatóján jelentette be „a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület miskolci egységének felállítását”. Tekintettel arra, hogy polgárőr egyesületek közbiztonsági tevékenységet csak az országos polgárőr szövetség tagszervezeteként, a rendőrséggel kötött együttműködési megállapodás alapján végezhetnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat teszi közzé.A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény (továbbiakban: polgárőr tv.) 2012. február 1-jei hatályba lépését követően teljesen új alapokra került a tevékenység végzésére, szervezeteire, illetve azok működésére vonatkozó szabályozás.

Az egyesülési jog mindenkit megillető alapvető jog, azonban az állam szabályozott keretek közé kívánta szorítani a rendészeti feladatokat ellátó civil szerveződéseket, illetve kiszűrni azokat a szervezeteket, amelyek a polgárőrség megnevezéssel visszaélve, a polgárőri tevékenységgel össze nem egyeztethető tevékenységet folytatnak, illetve ilyen tevékenységet kívánnak végezni.

A polgárőr tv. országosan csak egy polgárőr szövetség működését teszi lehetővé, ugyanakkor meghatározza azt a kizárólagos polgárőr tevékenységet, amelyet más társadalmi szervezet, vagy egyéb célra létrejött egyesület nem végezhet. Ilyen tevékenység többek között a közterületi járőrszolgálat, figyelőszolgálat, valamint a jelzőőri feladatok ellátása.

A törvény két feltételt határoz meg a polgárőr egyesületek működéséhez. Egyrészt a törvény kimondja, hogy a létrejött polgárőr egyesületnek az országos polgárőr szövetség tagszervezetévé kell válnia. A másik feltételként rögzíti, hogy az egyesülési jog alapján polgárőr egyesület szabadon alapítható, azonban speciális polgárőr tevékenységet akkor végezhet, ha az egyesület a rendőrséggel együttműködési megállapodást kötött. Személyi feltételként a törvény rögzíti azt is, hogy a polgárőri szolgálat az országos polgárőr szövetség által kiállított – a tevékenység végzésére jogosító – polgárőr igazolvány birtokában, országosan egységes formaruhában végezhető.

Fontos megjegyezni, hogy a polgárőr szervezet a működési területén illetékes megyei rendőr-főkapitánysággal a jogszabályban pontosan meghatározott feltételek szerint megkötött írásbeli együttműködési megállapodás alapján végezheti tevékenységét. A polgárőr egyesület működési területe annak a településnek, valamint azokkal közvetlenül határos közigazgatási egység földrajzi területe, amelyet a polgárőr egyesület székhelyeként megjelölt.

A fenti feltételek nem teljesülése esetén a rendőrség jogosult, egyben köteles eljárni a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 171. § alapján közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés elkövetése miatt. Az elkövető szabálysértési elzárással, pénzbírsággal, illetve közérdekű munkával sújtható.

A rendőrség minden esetben eljárást indít az elkövetővel szemben, melynek során a gyorsított bíróság elé állítás érdekében – a feltételek fennállása esetén – szabálysértési őrizetbe vételt foganatosít.

- B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában