Helyi közélet

2012.11.01. 20:45

Lesz fa, lesz meleg tea

Miskolc - Zord időben még jobban kell figyelni a hajléktalanokra és a szegény családokra.

Miskolc - Zord időben még jobban kell figyelni a hajléktalanokra és a szegény családokra.A napokban foglalkoztunk azzal, hogy a hajléktalanok téli ellátására nem írták ki a szokásos pályázatot. A kiesett támogatás ellenére Miskolc idén is felkészült a fedél nélkül élők téli ellátására, kaptunk tájékoztatást Dobos Tímea városházi szóvivőtől, akitől megtudtuk: a megyeszékhelyen már tavaly sem volt fagyhalál az utcákon, de az önkormányzat a saját fűtetlen lakásukban élőkre is odafigyel, és ha szükséges, segítséget nyújt. A miskolci önkormányzat tulajdonában lévő területekről eltulajdonított és lefoglalt fa a Miskolci Családsegítő Szolgálathoz kerül, a tüzelő szétosztásáról is ők gondoskodnak majd. A Városgazda Kft. pedig a kivágott fákat gyűjtötte össze. Mindemellett a nádasréti telepen körülbelül 200 köbméter tűzifának alkalmas faanyagot tárolnak, de szükség esetén – ahogyan tavaly is – vásárol fát az önkormányzat.

Összehangolt tevékenység

Miskolcon a hajléktalan személyek ellátását a várossal megkötött ellátási szerződés alapján, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Napfényt az Életnek Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete végzi, jelezte a szóvivő. A Gyermekjóléti Központ utcai szociális munkásai pedig veszélyeztetettség észlelése esetén megteszik a szükséges intézkedéseket. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete a nap 24 órájában fogadja a bejelentéseket. Ha ilyen történik, az utcai szociális munkások egy órán belül a helyszínre érkeznek, és a krízis autóval a hajléktalan személyt a számára megfelelő helyre szállítják. Az összehangolt tevékenység eredménye már évek óta megmutatkozik, hiszen Miskolcon és a környező településeken a hajléktalan személyek kihűléses haláleseteinek száma minimális, tette hozzá Dobos Tímea.

Akik kint maradnak

A Napfényt az Életnek Alapítvány munkatársai a korábbi évek gyakorlatát követve idén ősszel fokozatosan feltérképezték a várhatóan közterületen, nem lakhatást szolgáló építményekben és egyéb helyszíneken meghúzódó hajléktalanokat. Az ellátási területükön a tél beálltával fokozott és célirányos bejárásokat folytatnak. A bejárásokat minden munkanapon rendszeresen, azonos időben, rögzített helyszíneken végzik, így a rászorulók napi kapcsolatban állnak velük, akik jelezhetik felmerülő problémáikat. Az utcai gondozó szolgálat november 1-jétől április 30-áig folyamatos jelenlétet biztosít a közterületeken. Ehhez a munkához az intézményi háttéren kívül a munkatársaknak biztosítanak szolgálati autót, mobiltelefont, élelmiszert és ruházatot.


Nagy hidegben jobban figyelnek

Az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a külterületen szolgálatot teljesítő védőnők bevonásával fokozottan figyelmet fordítanak a veszélyeztetett családokra. Rendkívüli hidegben a hajléktalan ellátó szervezetek megerősített munkarendben fogadják az ellátottakat. Az átmeneti szállón, ha az időjárás zordra fordul, az ellátottak napközben is bent tartózkodhatnak. A szervezetek újabb helyiségeket bocsátanak a rászorulók rendelkezésére, hogy senki ne maradhasson fedél nélkül, de plusz étkezési lehetőséget és külön teajáratokat is biztosítanak a rászorulóknak.


Miskolc - Miskolc városában már tavaly sem volt fagyhalál az utcákon, de az önkormányzat a saját, fűtetlen lakásukban élőkre is odafigyel és segít. A miskolci önkormányzat tulajdonában lévő területekről eltulajdonított, és lefoglalt fa a Miskolci Családsegítő Szolgálathoz kerül. A lefoglalt fa szétosztásáról is ők gondoskodnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában