Miskolc idén is felkészült a hajléktalanok téli ellátására

Akt.:
Vöröskeresztes adományosztás - illusztráció
Vöröskeresztes adományosztás - illusztráció - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Miskolc városában már tavaly sem volt fagyhalál az utcákon, de az önkormányzat a saját, fűtetlen lakásukban élőkre is odafigyel és segít. A miskolci önkormányzat tulajdonában lévő területekről eltulajdonított, és lefoglalt fa a Miskolci Családsegítő Szolgálathoz kerül. A lefoglalt fa szétosztásáról is ők gondoskodnak majd.

A kivágott fákat is gyűjtötte a Városgazda Kft. A Nádasréti telepen kb. 200 m3 tűzifának alkalmas faanyag van betárolva, de szükség esetén – ahogyan tavaly – fát is vásárol az önkormányzat. Miskolc önkormányzata a szociális és gyermekjóléti intézményekkel, a hajléktalan ellátórendszerrel, valamint a mentőszolgálat, rendőrség, tűzoltóság és polgárőrség szükség szerinti bevonásával folyamatosan kiemelt figyelmet fordít a téli, illetve hideg időszak miatt különösen veszélyeztetett és segítségre szoruló emberek megsegítésére.

Miskolcon a hajléktalan személyek ellátását az Önkormányzattal megkötött ellátási szerződés alapján, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat , a Napfényt az Életnek Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete végzi.

A Gyermekjóléti Központ utcai szociális munkásai veszélyeztetettség észlelése esetén a szükséges intézkedéseket – korcsoportra tekintet nélkül – megteszik.

A Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete a nap 24 órájában fogadja a bejelentéseket. A hívás beérkezése után (a jelzés tartalmától függően) 1 órán belül a helyszínre érkeznek az utcai szociális munkások a krízis autóval és szükség szerint a hajléktalan személyt a számára megfelelő helyre szállítják. Az összehangolt tevékenységnek az eredménye már évek óta megmutatkozik, hiszen Miskolc városában és a környező településeken a hajléktalan személyek kihűléses haláleseteinek száma minimális.

A Napfényt az Életnek Alapítvány munkatársai a kihűléses halálesetek megelőzésének érdekében, a korábbi évek gyakorlatát követve, idén ősszel fokozatosan feltérképezték a várhatóan közterületen, nem lakhatást szolgáló építményekben és egyéb helyszíneken meghúzódó hajléktalanokat. Az ellátási területükön a tél beálltával, az általános jelenlét mellett, fokozott és célirányos bejárásokat látnak el. A bejárásokat minden munkanapon rendszeresen, azonos időben, rögzített helyszíneken végzik, így a rászorulók napi kapcsolatba állnak velük és jelezhetik felmerülő problémáikat. Az utcai gondozó szolgálat november 1-től április 30-ig munkanapokon 1800 – 2200 óráig folyamatos jelenlétet biztosít a közterületen élők elérése érdekében. Ehhez a munkához az intézményi háttéren kívül biztosított részükre szolgálati autó, mobiltelefon, élelmiszer, ruházat stb.

Az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a külterületen szolgálatot teljesítő védőnők bevonásával fokozottan figyelmet fordítanak az olyan jelekre, információkra, ami egyes emberek vagy családok veszélyeztetettségére utal. Rendkívüli hidegben a hajléktalan ellátó szervezetek megerősített munkarendben fogadják az ellátottakat. Az utcai szociális munkások folyamatosan végzik a feladatukat. Az átmeneti szállón a körülményekre való tekintettel az ellátottak napközben is bent tartózkodhatnak. A szervezetek plusz helyiségeket bocsátanak a rászorulók rendelkezésére, hogy senki ne maradhasson ellátatlanul. A megszokottól eltérően plusz étkezési lehetőséget biztosítanak, illetve külön teajáratokat is indítanak.

A miskolci hajléktalanellátással foglalkozó intézmények: 

Vöröskereszt Hajléktalan Gondozó Központ

 Népkonyha 240 fő

 

Nappali melegedő 100 fő

Éjjeli menedékhely 60 fő férfi, 20 fő nő

Átmeneti szállás 75 férfi 25 fő nő

„Hajlék” Szociális Otthon 56 fő

Időszakos éjjeli menedékhely 35 fő férfi + 23 fő nő

Utcai gondozó szolgálat 2 egység

Eü. Szolgálat ( orvosi rendelő +fertőtlenítő helyiség )

Regionális diszpécser szolgálat 24 órás

Tea – járat 120 fő részére (tea + szendvics)

Krízis autó este 18 h után megyei szinten működik

Lábadozó 14 fő férfi 4 fő nő

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza

Népkonyha 150 fő

Átmeneti szállás 50 fő

Lábadozó 10 fő férfi

Orvosi rendelő

Napfényt az Életnek Alapítvány

Nappali melegedő 100 fő

Átmeneti szállás 50 fő

Rehabilitációs szálló 30 fő

Rehabilitációs külső férőhely 8 fő

Utcai gondozó szolgálat 2 egység

Eü. Centrum – orvosi rendelő

Krízis autó 18 -22 h között hétköznapokon Miskolc közigazgatási területén működik

Lábadozó 6 fő férfi 2 fő nő

Minorita Rend Tartományfőnökség

Népkonyha 100 fő