Helyi közélet

2012.11.16. 10:25

Jegyzet: Kicsik és nagyok

<em>A miniszterelnök bejelentette: az állam 612 milliárd forintnyi adósságot átvesz 1956 önkormányzattól. Egyben utalt arra: az adósság rendezésének a „sápszedő bankok" valószínűleg nem fognak örülni</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

A miniszterelnök bejelentette: az állam 612 milliárd forintnyi adósságot átvesz 1956 önkormányzattól. Egyben utalt arra: az adósság rendezésének a „sápszedő bankok" valószínűleg nem fognak örülni. Szalóczi Katalin jegyzete.Egy német üzleti lap úgy interpretálta: Magyarország ismét megvágja a bankokat, ugyanis a tartozás negyedének elengedését követeli tőlük. Széles körben elterjedt sajtóinformáció szerint az egyik hitelminősítő e lépést államcsődnek tekintené, amit nyilván nem akarhat a kormány, s azon dolgozik, hogy megleljék a köztes utat.

Annak, hogy mégsem felhőtlen az önkormányzatok öröme, oka van. Egyrészt az adósságátvállalás nem mindenfajta adósságra vonatkozik majd, másrészt leghamarabb januárban következik be (ekkortól enyhülést jelenthet az iskolafenntartó önkormányzatok számára az intézményátadás is). Csakhogy addig még van másfél hónap, és sok helyen már hónapok óta nem képesek kifizetni az alkalmazottakat, a szállítókat, s egyáltalán: gondot jelent a működés. Az ÖNHIKI második (harmadik) fordulójának októberre (várva) várt eredményhirdetése - vélhetően épp a miniszterelnöki bejelentéssel összefüggésben - késik. Félő: mire a „nagyok” kiszülik a megoldást, a „kicsik” elvéreznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában