Helyi közélet

2012.11.15. 16:03

Fészekrakó-fórum az Északnál - Politikusok mondták "avasi fórumunkon"

Miskolc - Demagógiáról, csatatérről, együttélésről, "avasi kerekasztalról" és az elfogyott türelemről is szóltak az Avas kapcsán a szerkesztőségünkbe meghívott miskolci politikusok fórumunkon.

Miskolc - Demagógiáról, csatatérről, együttélésről, "avasi kerekasztalról" és az elfogyott türelemről is szóltak az Avas kapcsán a szerkesztőségünkbe meghívott miskolci politikusok fórumunkon.Dr. Kiss János, a Fidesz miskolci frakcióvezetője egy kis kitekintéssel kezdte mondandóját, mely szerint Magyarország az egyesületek országa volt a II. világháború előtt, majd 1945 után ez véget ért, és a civil szféra megszűnt az országban. "A városban sok közművelődési, közszolgálati szerződése van, ezért jogos elvárás, hogy a kezdeményező civilek megkapják a segítséget a várostól." - mondta és arra kérte a jelenlévő politikusokat, hogy a demagóg elemeket vegyék ki mondandójukból és arra fókuszáljanak közösen, hogy miben lehet az Avason élőknek segíteni például akkor, ha az avasi közösség azt igényli, hogy egy nemkívánatos szomszédtól megszabaduljon, aki megkeseríti mások életét.

Varga Gergely (Demokratikus Koalíció) kiemelte, hogy a Dialóg Egyesület munkája fontos, viszont politikáról kell beszélni, ha az Avasról van szó. Az önkormányzati képviselő az IVS 2008-ban elkészült vaskos füzetéből idézet, mely szerint többek között "már abban arról beszélnek, hogy milyen fejlesztésekre van szükség az Avasi lakótelepen." Érzése szerint választási csatatér lett az Avas, ami "le lett járatva, és le lett húzva minél rosszabb, annál jobb alapon", ez viszont nem könnyíti meg az ott élők helyzetét. Varga szerint az Avason nem a fészekrakók jelentik a legnagyobb problémát. "Legyen elővásárlási joga a társasházaknak, a közös költséggel elmaradókkal szemben fel kell lépni, de nem a deportálás, hanem a végrehajtás a megoldás." - vázolta.

"Együtt nőttünk fel"

Földesi Norbert (MSZP) azzal kezdte, hogy az Avasi lakótelepen nem kriminológiai, hanem szociális probléma van, ugyanis eddig is együtt éltek a cigányok a magyarokkal. "Egy iskolában nőttünk fel, azonban a fészekrakók, aki eddig nem éltek ilyen közösségben, megbontották a korábbi egyensúlyt." - mondta a szocialista politikus. Szerinte a politikának és a civileknek együtt kell tudniuk működni, és irányt kell mutatniuk. "Megmutatniuk, hogy ez a közösség vagy beilleszkedik, vagy ha nem, akkor is meg kell oldani a további életüket." - mondta.

Dr. Tompa Sándor (DK) úgy vélte, hogy nem lenne jó, ha a politikai adok-kapok folytatódna. Avasi felvonulásra visszautalva kijelentette, hogy egy tárgyalóképesebb polgármester összehívta volna a felvonuláson résztvevőket, és már akkor leülteti őket egy asztalhoz. "Azt látjuk hol razziáznak, de ha ez a város programja, akkor az nagyon gyér. Egy Avas-kerekasztal kell, ahol mindenki, aki tenni tud, ott kell hogy legyen." - jelentette ki.

A Jobbik képviseletében Jakab Péter kiemelte: "az Avas problémáját politikusok okozták, ezért azt nekik is kell megoldaniuk." Majd úgy folytatta, hogy a civilek sokszor kármentést végeznek, de az irányokat nem ők jelölik ki, hanem a politikusok. "A Jobbiktól mindig türelmet kérnek, de az már nincs, hiszen 22 éve költjük az integrálási pénzeket." A radikális politikus szerint egy család is bőven elég ahhoz, hogy egy lépcsőház életét tönkre tegyék. Szerinte ezeket az embereket ki kell rakni onnan. "Felmerül, hová mennek, mi lesz velük? A devizahitelest megkérdezik, hová fog menni?" - kérdezett vissza.

ÉM-JLI


Miskolc - Már 1991-ben prognosztizálható volt, hogy az avasi lakótelepen kialakul egy szociális problémahalmaz.

Miskolc - Amíg a politikusok egyelőre egymást froclizzák, a civilek párbeszédre törekszenek.

Miskolc - Dr. Horváth Béla a ’60-as években Miskolc főépítésze volt, nevéhez fűződik többek között a Miskolci Nemzeti Színház 1957–1959 közötti átalakítása. Ő is vendége volt szerdai fórumunknak.

Miskolc - Az avasi lakótelep sorsa és a fészekrakó-ügy neuralgikus pontja Miskolcnak. Ennek kapcsán szervezett fórumot lapunk szerdán, amelynek Honvéd Józsefné avasi közös képviselő is a vendége volt.

Miskolc - A fészekrakó-problémáról szervezett fórumot lapunk, az Észak-Magyarország.



Avasi kronológia röviden - 2008-2012

  • 2008. szeptember: Félelmeikről beszélnek az Avasiak: sok az új beköltöző a Szilvás utcai házakban
  • 2009. január: Nyomozást rendeltek el a miskolci “fészekrakó” ügyként kirobbant lakásvásárlási visszaélések ügyében
  • 2009. április: Közel 100 „fészekrakós ügy” van folyamatban
  • 2010. április: Részletes vallomást tett a miskolci fészekrakós ügy egyik „felhajtója
  • 2011. március: Fészekrakós nyomozások: négy ügyet lezártak a rendőrök
  • 2012. január: Az ügyészség 278 embert vádolt „fészekrakó ügyben”
  • 2012. október: több ezres demonstrációk az Avason

  • A fészekrakó-problémáról beszéltek meghívott vendégeink szerkesztőségünkben.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában